Penzioneri moraju vratiti višak

Vlada Republike Srpske posljednjih mjeseci obećava penzionerima da će im povećati penzije za tri odsto. Međutim, ovih dana BN televiziju kontaktiralo je više penzionera koji su nam kazali da im stižu obavještenja od Fonda PIO da moraju vratiti dio penzije koji im je isplaćen u većem iznosu od stvarne penzije u posljednjih nekoliko godina.

Jedan od njih Milinko Ljuboje iz Istočnog Sarajeva krajem 2012. godine stekao je pravo na punu starosnu penziju i dobio je privremeno rješenje na iznos penzije od 329,99 maraka.

Konačnim rješenjem, penzija mu je smanjena na 323 marke. Fond PIO sada od Milinka traži da vrati preplaćeni dio, koji za pet godina iznosi 375 maraka.

U obavještenju se navodi da će mu taj iznos od 375 maraka odbiti u tri rate od penzije.

Uz to ovaj penzioner ima i kreditno zaduženje koje mjesečno otplaćuje banci.

“Ne znam kako ću preživjeti. Rata kredita mi je 135 maraka ikada mi odbiju 125 maraka mjesečno koje su mi navodno preplatili ostaće mi 90 maraka”, jada se Ljuboje u razgovoru sa dopisnikom BN televizije.

“Preplaćene penzije nisu rijetkost u Srpskoj, kažu u Fondu PIO.

“Samo u prošloj godini utvrđeno je milion maraka preplate do koje je došlo zbog razlike između privremenog i konačnog rješenja o visini penzije ili zbog promjena u statusu i broju članova porodica koje ostvaruju pravo na porodične penzije”, rekli su u Fondu PIO RS.

Međutim, pitanje je zašto očitu neažurnost Fonda PIO u izdavaju konačnih rješenja, moraju platii penzioneri.

,,Nije suštinsko pitanje čija je greška. U praksi dolazi do preplate penzije”, kaže BN televiziji portparol Fonda PIO Republike Srpske Tihomir Joksimović.

Dodaje da je članom 140 zaakona o PIO regulisano da je svaku činjenicu koja je od uticaja na pravo i obim prava potrebno prijaviti Fondu u roku od 30 dana.

“Da se tako radi ne bi ni dolazilo do preplate penzije. U istom članu zakona se kaže da preplaćeni iznos penzije mora biti vraćen Fondu PIO”, navodi Joksimović.

Milinko Ljuboje se žalio na odluku Fonda PIO i kaže ako već mora da vrati novac, neka mu oduzimaju kako su ga i zaduživali.

,,Neka mi svaki mjesec odbijaju tih 6-7 maraka mjesečno i tako u narednih pet godina”,kaže Ljuboja, ali za Fond PIO to je rizik.

,,Veliki je to rizik.Fond bi na taj način izgubio sredstava jer vi ne možete na duži perod opteretiti stranke koje imaju 70 i više godina”, priznaje portparol Fonda PIO Republike Srpske Tihomir Joksimović.

I dok je država ažurna u naplati svojih potraživanja, ono što ona duguje građanima nikada ne isplaćuje.

Milinko Ljuboja, kojem sada traže da vraća preplaćenu penziju, borac je prve kategorije i neredovno prima borački dodatak.

,,Radio sam u FAMOS-u i ostali su mi dužni 22 plate. Zimnicu i regres nikada nismo primili. Nisam dobio ni otpremninu za odlazak u penziju”,kaže Ljuboje i ističe da je FAMOS,dok je on radio bio u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

Milinko u šali kaže da će pokušati da se nagodi sa Vladom Republike Srpske i kaže da se unaprijed odriče povećanja penzije dok se ne namire za onaj dio koji su mu dali više u posljednjih pet godina.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login