Pavićev DNS se vraća u staro jato

Obaranje odluke o prodaji “Ljubije”, lideru DNS Marku Paviću podiglo je političku cijenu u vladajućoj koaliciji, ali i u opozicionim redovima. Po saznanjima “EuroBlica”, prije glasanja o Ljubiji, Pavić je bio veoma tražen kao potencijalni partner među opozicionarima. Od smjene vlade neće biti ništa, jer se Pavić vraća starom jatu.

Izvori “EuroBlica” tvrde da su mu iz SDS, za prelazak na njihovu stranu, nudili mjesto premijera, ministra policije i da zadrži sve rukovodeće pozicije u javnim preduzećima i institucijama Republike Srpske.

Pavić je to, po saznajima lista, odbio, ali i iskoristio za tvrđenje pazara sa Miloradom Dodikom.

– Pavić stalno korisiti SDS da tvrdi pazar u okviru koalicije. To stalno radi, bez namjere da ide sa njima, nego ih samo korisiti za to. Svjestan je da sa SzP nema kapacitet od 42 poslanika u NS RS, niti da bira novu Vladu. Uostalom, zašto bi to radio godinu dana pred izbore – tvrdi izvor lista iz vladajuće koalicije.

Da Pavić ostaje u koaliciji sa Miloradom Dodkom i Petrom Đokićem, vidjeće se već 31. maja za kada je, na zahtjev opozicije, zakazana posebna sednica NS RS o opozivu Vlade RS.

Međutim, po saznanjima lista, o smjeni Vlade se neće raspravljati, jer predloženi dnevni red neće dobiti potrebnu većinu. U prevodu, DNS će se na pitanju smjene Vlade vratiti u staro jato sa SNSD i socijalistima. Potvrda ovako mogućeg scenarija stiže i iz SNSD.

– Siguran sam da će ova koalicija nastaviti da funcioniše do kraja mandata. U krajnjem slučaju, to će se videti na sjednici 31. maja. Mi u SNSD se apsolutno ne osjećamo kao politički gubitnici – rekao je zamjenik šefa poslaničkog kluba SNSD u NS RS Igor Žunić.

I sam Marko Pavić juče je kratko rekao EuroBlicu da se ne osjeća nikakvim pobjednikom u priči o “Ljubiji”, već da se DNS “samo držao svojih principa”. O budućim odnosima u koaliciji nije želio da govori, kao ni o kontaktima sa opozicijom RS.

Istovremeno, komunikolog Borislav Vukojević slaže se s opštim mišljenjem da je DNS, ipak najveći pobjednik u ovoj priči.

– Da su glasali za prodaju, oprostili bi se s podrškom u svom Prijedoru, gde su najjači. Drugi razlog je to što prodaja „Ljubije“ ne rješava ništa, ne donosi novac za investicije, nego samo za servisiranje tekuće potrošnje. Naravno, i SzP može da proglasi pobjedu, ali nje, ipak ne bi bilo bez ovakvog poteza DNS – kaže Vukojević.

Govoreći o budućim potezima SNSD, on kaže da, ipak treba očekivati revanšizam prema DNS, naročito tokom raspodjele pozicija u vlasti.

– Koliko god bila dobra odluka da se „Ljubija“ ne prodaje, SNSD neće to lako oprostiti, jer ih Pavić nije podržao kada su smatrali da im je najpotrebnije – zaključuje Vukojević.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login