Pala još jedna žrtva Agrokora, bankrotirala najveća mlinarska firma u Hrvatskoj

Nakon što je nedavno zbog krize Agrokora u predstečaju završio AWT International, jedan od vodećih hrvatskih distributera, zaštitu od vjerovnika zatražio je i Granolio, najveća mlinarska firma kojoj Agrokor duguje oko 100 miliona kuna (oko 27 miliona KM).

Kompanija Granolio izvijestila je u petak putem Zagrebačke burze da su joj transakcijski računi blokirani i da je podnijela prijedlog o otvaranju predstečajnog postupka, zbog čega je berza obustavila trgovanje dionicama te firme do 14 sati.

Granolio je jedan od većih dobavljača Agrokora od kojeg je prije par godina kupio mlinarski biznis. Lani je cijela grupa ostvarila ukupni prihod od 843 miliona kuna (blizu 230 miliona KM), uz dobit od 4,9 miliona kuna (1,32 miliona KM).

Izbijanjem krize u Agorokoru značajno se pogoršala likvidnost kompanije što je u konačnici dovelo do predstečajnog postupka.

Prema podacima iz kvartalnog finansijskog izvještaja grupa je krajem marta imala obaveze prema regresnim mjenicama Agrokora u iznosu od 85 miliona kuna (skoro 23 miliona KM). Također, Granolio je Agrokoru odobrio kratkoročni zajam od 11,9 miliona kuna (3,22 miliona KM).

U vlasništvu Granolija i nekoliko povezanih društava: Zdenka – mliječni proizvodi i Zdenačka farma, Prerada žitarica te Žitar

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login