Pacijenti pišu prijave: Žalbe zbog recepata, rehabilitacije i naplaćivanja participacije

Čekanje na pregled kod specijaliste, odobrenje za banjsku rehabilitaciju, kao i obračun participacije najčešće su primjedbe pacijenata na rad domova zdravlja u Republici Srpskoj.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su za šest mjeseci ove godine imali 41 prijavu osiguranika na povrede prava u domovima zdravlja. Utvrđeno je da je 25 prijava bilo opravdano.

“U najvećem broju slučajeva radilo se o nepravilnostima kod propisivanja lijeka na recept, neupućivanju osiguranika na produženu medicinsku rehabilitaciju, iako za to postoje medicinske indikacije, naplaćenu participaciju, iako je riječ o osiguraniku koji je oslobođen plaćanja ove obaveze i slično”, naveli su u Fondu i dodali da se broj žalbi smanjuje iz godine u godinu.

Ističu da ukoliko se ispostavi da je riječ o osnovanim prijavama, a najčešće se radi o naplaćenoj usluzi, osiguraniku se vraća novac na teret zdravstvene ustanove koja je naplatila uslugu koju nije trebala.

Direktorica Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović kaže da je i u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo žalbi pacijenata koje su bile opravdane, a odnosile su se na ljubaznost osoblja.

” Imali smo situaciju da je prilikom transporta teško oboljelog pacijenta vozač bio prilično neljubazan i drzak prema njemu, zbog čega je pokrenut disciplinski postupak. Radnik je dobio opomenu pred isključenje sa posla”, kazala je Gavrilovićeva.

Dodaje da se pacijenti često žale na promjenu liste lijekova, na šta domovi zdravlja nemaju nikakvog uticaja.

Sa pritužbama pacijenata problema nemaju u Domu zdravlja u Čelincu, a u prilog tome govori i podatak da iz godine dobijaju visoke ocjene za kvalitet usluga.

“Ankete kažu da smo među boljima, a ocjena pacijenata je oko 4,7, što nas ohrabruje da i dalje savjesno i dogovorno radimo svoj posao. Bude poneka sporadična pritužba u sezoni odmora kada se na pregled čeka možda duže nego inače, ali i to nekako uspijevamo da prebrodimo “, rekao je direktor čelinačkog Doma zdravlja Draško Kuprešak.

Ankete

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da osiguranici mogu da popune prijavu povrede prava ukoliko smatraju da im je prekršeno neko od prava iz zdravstvenog osiguranja, te da i oni sami redovno komuniciraju sa osiguranicima.

Ističu da su od 2011. godine u svim opštinama imenovani zaštitnici prava koji su na raspolaganju svim osiguranicima.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login