Ovaj začin je ubio moju bebu: Svi ga imamo u kuhinji i nismo ni svjesni opasnosti koju može da predstavlja

Jedna majka odlučila je da podijeli sa svijetom srceperajuće iskustvo i upozori šta cimet u velikim količinama može da uradi. Metju Reder (4) uspio je da se u kuhinji dokopa ormarića sa začinima za koje roditelji često ne misle da su opasni za njihovu djecu i ostavljaju ih bez nadzora.

On je uzeo kašiku mirišljavog začina i za tren oka se našao na podu krkljajući. Kada ga je majka Brijana pronašla on se gušio i doživljavao napad. Uspjela je da ga odvede u bolnicu, ali je bilo prekasno. Život malog Metjua se ugasio.

– Bio je potpuno zdravo dijete bez bilo kakvih problema. Počeo je da se guši kada je uzeo cimet. Izgledalo je kao da ima napad i samo se srušio, rekla je slomljena majka koja je riješila da podijeli svoju priču sa roditeljima i upozori ih da ne prave grešku sličnu njenoj. Jedan od internet izazova koji godinama postoji je “Cimet izazov” u kome je poenta da se proguta što veća količina cimeta i to zabileži kamerom. Problem je u tome što je to jako teško i opasno. Cimet u prahu može da zatvori disajne puteve i dovede do gušenja jer je veliku količinu suhog praha teško progutati. Velika količina cimeta tako može da ošteti pluća i dovede do upala i infekcija. Cimet sadrži cimetaldehid, sličan formaldehidu, koji može da izazove upalu sluzokože ukoliko se udahne kroz nos što je sastavni dio ovog izazova.

Izaziva kašljanje, gušenje i povraćanje, a nerijetko i veliku žeđ jer dolazi do dehidratacije. Pneumonija, zapaljenje i prestanak rada pluća su samo neke od pojava, a može biti i smrtonosno kao što je to slučaj sa ovim dječakom. -Cimet može da vas ubije i to je nešto o čemu djeca i stariji koji se odlučuju na ovaj izazov ne obraćaju pažnju, upozorila je Brijana. Ona je na svom Fejsbuk profilu stavila srceparajući status kojim je opisala kako se osjeća povodom gubitka. -Neizmjerno sam zahvalna na svoj vašoj podršci. I svi ste zaista divni. Metijevu priču sada CNN želi da prenese i da sve upozna sa rizikom. To pomaže da malo zacijelim slomljeno srce.

Pomisao da priča moga djeteta može da spase život nekog drugog mi mnogo pomaže. Mog Metjua su mnogi voljeli i on je volio sve. Leti visoko moja bebo, mi te volimo više nego što se to riječima može opisati. Nedostaješ nam toliko da boli. Počivaj u miru moj mali slatki anđele, napisala je ona.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor