Ova kompanija ima tri puta više radnika nego što BiH ima zaposlenih

Broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini u maju ove godine iznosio je 756.369, prema posljednjim dostupnim informacijama Agencije za statistiku BiH.

Zanimljivo je da na svijetu ima nekoliko privatnih kompanija čiji je broj radnika višestruko veći od ovog broja, piše BiznisInfo.

Najveći privatni poslodavac na svijetu je Walmart koji upošljava čak 2,3 miliona radnika. Riječ je o najvećem američkom i svjetskom maloprodajnom lancu čije je sjedište u Arkanzasu, a koji je 1962. godine osnovao Sam Walton.

Walmart je početkom ove godine imao 11.695 radnji u 28 zemalja. Ovo je ujedno kompanija s najvećim prihodima na svijetu, i oni su prošle godine iznosili oko 480 milijardi dolara. Firma je i danas u vlasništvu porodice Walton.

Poređenja radi, u BiH je najveći privatni poslodavac Bingo koji je na kraju prošle godine zapošljavao oko 5,6 hiljada ljudi, a prema nedavnom pisanju nekih medija taj broj se posljednjih dana popeo na oko 7.000. Bingo je nedavno otvorio 186. objekat a prihodi su mu prošle godine iznosili 915 miliona KM.

Najveći poslodavac u našoj regiji je hrvatski Agrokor koji je do izbijanja krize imao oko 60.000 uposlenika.

Inače, među najveće svjetske privatne poslodavce ubraja se i McDonald’s koji ima oko 1,9 miliona radnika, također višestruko više nego što ih radi u cijeloj BiH.

Pri vrhu liste je i Foxconn Technology Group, tajvanski proizvođač elektornike. Riječ je o najvećem proizvođaču elektronike koji radi za zapadne klijente, a koji ima oko 1,3 miliona radnika.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login