Otpušteni radnici tužit će Konzum

Samohrana majka iz Mostara Adrijana Andačić jedna je od otpuštenih radnica Konzuma kojoj je odluka o otkazu (zaključno s 24. majem) od poslodavca uručena u srijedu, 10. maja ove godine, piše Oslobođenje.

Prethodno je 40 dana bila na godišnjem odmoru, na koji ju je poslodavac poslao posljednjeg dana marta. Poslovnica Konzuma u mostarskom naselju Avenija, u kojoj je radila tri i po mjeseca, istog dana je ispražnjena. Ugovor o radu na neodređeno vrijeme Andačić je potpisala 2012, a višak je postala zajedno s još tri kolegice.

„Posljednjeg dana na poslu područnog voditelja sam upitala šta će dalje biti s nama, a on je odgovorio da idemo na godišnji odmor za koji nije mogao precizirati koliko će potrajati. Kontaktirala sam u narednom tjednu firmu dva ili tri puta, ali nitko ništa nije znao, da bi kasnije došla poruka iz Sindikata da se hitno javim i da su dobili program zbrinjavanja viška radnika, među kojima sam i ja. Krajem travnja u Velpru u Mostaru sastali smo se s područnim voditeljem i sa predstavnicima ljudskih resursa Konzuma, a na sastanku nam je rečeno da će radni odnos prestati 19. svibnja, da smo tehnološki višak i da ćemo dobiti otpremninu i mogućnost prijavljivanja na biro rada“, kaže Andačić.

U prošloj sedmici Andačić je pozvana u poslovnicu Konzuma u naselju Rudnik, a tamo joj je područni voditelj uručio odluku o otkazu. U odluci je navedeno da je “prestala potreba” da obavlja poslove u prodavnici broj 135, koja je zatvorena.

“Članom 96. Zakona o radu utvrđeno je da poslodavac može otkazati ugovor o radu radniku uz propisani otkazni rok ako je takav otkaz opravdan iz ekonomskih, tehničkih i organizacijskih razloga i ako se ne može osnovano očekivati od poslodavca da radnika zaposli na druge poslove”, navedeno je, između ostalog.

Njen naredni korak će biti angažman advokata posredstvom koga će potražiti pravdu, a očekuje i pomoć sindikata.

„Naravno, tražit ću novi posao, jer mi preostaje borba za egzistenciju za sebe i kćerku koja završava srednju školu i koja namjerava uskoro upisati fakultet“, kaže Andačić.

O drugim otkazima u ovoj kompaniji, kaže, ne zna ništa, jer osim tri kolegice s kojima je otišla krajem marta, ni s kim nema kontakt.

“Bilo je govora da će se zatvoriti još dvije male poslovnice, međutim, one zasad rade“, kazala je Andačić.
Nema otpuštanja u Srbiji i Hrvatskoj

Sem ako nije obavljeno u dubokoj tajnosti, što je malo vjerovatno s obzirom na pažnju koju u Srbiji privlače Agrokorove firme, otpuštanja u ovim kompanijama nije bilo.

Naime, državni zvaničnici koji “motre” na poslovanje ovih firmi od kako je krenula kriza u Agrokoru nekoliko su puta ponovili da se pomno prati ne samo poslovanje već i finansijski tokovi kompanija, dok iz samih firmi nije stigla nijedna najava o smanjenju broja radnika.

Ovakvi potresi bi se izvjesno čuli budući da Agrokorove firme u Srbiji zapošljavaju 11.000 radnika, a među njima su neki od najvećih trgovinskih lanaca – Roda, Idea i Merkator. Također, dio Agrokorovog holdinga u Srbiji su i Dijamant, Frikom, Kikindski mlin i MG Mivela.

Otpuštanja zaposlenika Agrokora u Hrvatskoj nema, prema svim dostupnim informacijama. Nakon upita Oslobođenja, iz Agrokorove Službe za odnose s javnošću rekli su putem telefona da otkaza radnicima ovog koncerna u Hrvatskoj nema, uključujući i zaposlenike Konzuma.

Biznis Info

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login