Otkupna cijena od 1 KM po kg ugušila bi proizvodnju malina!

Sve više ljudi u BiH novac za život zarađuje baveći se uzgojem malina tako da ta privredna grana doživljava ekspanziju. Međutim, uz to dolaze i brojni problemi.

O njima, ali i, neizostavno, o otkupnoj cijeni razgovarali su bh. malinari u Travniku.

Pred sami početak berbe malina istaknuta je akontativna otkupna cijena od jedne marke za kilogram. Cijena je ispod očekivanja malinara, koji su prije mjesec pokušali od vremenskih nepogoda sačuvati zasade. Ta cijena bi im cijena, kažu, mogla nanijeti nesagledive posljedice.

“Iz jedne krajnosti – masovnosti i ekspanzije razvoja, sadnje, proizvodnje, pozicioniranja na svjetskoj rang listi, promociji i zaradi dolazimo u jednu apsolutnu stagnaciju – da ove godine nećemo brati već bacati urod”, upozorava prof. dr. Adnan Maličević.

“Ova akontativna cijena je neprihvatljiva za nas i ako se ne promijeni doći će do gušenja proizvodnje”, poručuje malinar iz Prnjavora Ljubiša Živanović.

“Otkupna cijena od 1 KM nema smisla. Je li ta marka za berača?”, pita malinar iz Travnika Edin Mameledžija.

Iako, prema procjenama malinara, i pored nevolja s kojima se susreću očekuju dobar urod, dodatni problem je neuređenost u sferi otkupa, ali i kontrole kvaliteta maline. Naime, kod pojedinih otkupljivača pri izvozu uočeni su i nedozvoljeni pesticidi.

“Neuređene niti dolaze na naplatu. Nekad nam je bilo dobro i nismo se bunili, i sada nam je dobro, međutim, neuređenost dolazi na vidjelo”, dodaje Maličević.

Procjenjuje se da je u našoj zemlji oko 20.000 malinara, no tačan broj niko ne zna. Upravo zato u Travniku je imenovano koordinaciono tijelo predstavnika udruženja malinara, koji će dok čekaju brzu reakciju i pomoć relevantnih državnih institucija, pokušati uspostaviti i prvi zvanični registar.

Klix

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login