Otkrivena sabotaža u UKC RS, presiječena cijev za kiseonik

Policija u strogoj tajnosti istražuje opasnu sabotažu u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske zbog koje su mogli biti dovedeni u pitanje životi pacijenata.

Incident se, kako je potvrđeno, dogodio prije nekoliko dana, ali javnost o njemu nije obaviještena.

Istovremeno, zbog ovog incidenta koji se, prema nezvaničnim informacijama, u startu pokušao i zataškati, alarmirane su sve institucije.

Nakon saznanja da se u UKC Republike Srpske dogodila nezapamćena sabotaža upite smo uputili na adrese UKC i MUP RS.

Mirna Miljanović, portparol MUP RS, juče je potvrdila da policija provodi istragu.

“U ovom trenutku mogu vam samo reći da MUP provodi istragu, a više informacija u cilju zaštite istrage ne možemo davati”, zaključila je portparol MUP-a Republike Srpske.

Iz UKC RS do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Izvor iz MUP RS otkriva da, nakon prijave slučaja, niko nije ni slutio da se iza svega krije nečija opasna namjera.

“U početku nije slutilo da se radi o opasnoj sabotaži koja je u konačnici mogla imati teške posljedice po živote ljudi ili po život određene osobe koja je eventualno bila na meti nepoznatih napadača”, objasnio je naš izvor.

Naime, obezbjeđenje Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske prijavilo je Policijskoj upravi Banjaluka da je početkom maja došlo do oštećenja na jednoj cijevi, te da se radi o manjoj materijalnoj šteti.

Međutim, bezazlena prijava ubrzo je podigla na noge institucije, jer se ispostavilo da se radilo o opasnoj sabotaži i potencijalnom ugrožavanju ljudskih života.

Policija je nakon zaprimljene prijave odmah upućena u UKC i nakon kraćeg vremena otkrili su da se ne radi o običnoj cijevi, već o sistemu koji je neophodan za održavanje života.

Naime, utvrđeno je da je neko namjerno presjekao cijev koja dovodi preko potreban kiseonik pacijentima.

“Zbog ozbiljnosti situacije, činjenice da je na meti napadača bila javna ustanova, odnosno Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, slučaj je odmah preuzela Uprava kriminalističke policije MUP RS”, objasnio je ovaj izvor.

U toku je detaljna istraga koja bi, između ostalog, trebala dati odgovor ko je uopšte bio meta opasne sabotaže, odnosno da li se u trenutku presijecanja cijevi neko od ličnosti iz političkog života nalazio u KC ili je u pitanju obračun kriminalnih bandi.

“Mnoga pitanja su trenutno bez odgovora, ali bi, nakon što se utvrde tačne okolnosti slučaja, policija trebala imati detaljnijih informacija”, zaključio je izvor iz istrage.

Policijska uprava Banjaluka je nakon svega podnijela prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

“Obzirom da nije poznat identitet napadača na imovinu Univerzitetsko- kliničkog centra Republike Srpske, prijava je podnesena protiv za sada nepoznate osobe”, zaključio je izvor iz policije RS.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login