Otac i kćerka spasili ptiće bijele rode

Mještani sela Vrbaška, kod Gradiške, spasili su dva napuštena ptića bijele rode. Nakon što se roditeljski par prestao pojavljivati u gnijezdu, dvije mlade rode su na molbu savjesnih mještana Gojka Ćelića i njegove kćerke Nataše iz gnijezda skinuli radnici “Elektrodistribucije” Gradiška.

“Biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) preuzeli su ptice krajem prošle sedmice, te ih transportovali u privremeni smještaj nedaleko od Prijedora kod DIZB-ovih volonterki Dženane i Indire Bešić”, istakli su u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta. Prema njihovim riječima, volonterke će brinuti za mlade ptice do avgusta, dok ne budu sposobne za osamostaljivanje. Dodali su da su ptice izvagane i nahranjene adekvatnom hranom uz nadzor ornitologa i veterinara.

Stručnjaci u DIZB-u su rekli da je bijela roda harizmatična vrsta koja zbog ishrane ima važnu funkciju u eko-sistemu te da, iako je česta, postala je ugrožena isušivanjem vlažnih terena, trovanjem, uništavanjem gnijezda, pa je tako narušena ravnoteža u prirodi.

Uz pomoć mreže volontera Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta stručno pristupa zbrinjavanju i oporavku raznih vrsta divljih životinja.

DIZB ima oko 20 sličnih intervencija i trenutno radi na osnivanju prihvatilišta za divlje životinje pa im je, kako kažu, pomoć svih zainteresovanih pojedinaca dobrodošla.

Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login