Otac i kćerka spasili ptiće bijele rode

Mještani sela Vrbaška, kod Gradiške, spasili su dva napuštena ptića bijele rode. Nakon što se roditeljski par prestao pojavljivati u gnijezdu, dvije mlade rode su na molbu savjesnih mještana Gojka Ćelića i njegove kćerke Nataše iz gnijezda skinuli radnici “Elektrodistribucije” Gradiška.

“Biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) preuzeli su ptice krajem prošle sedmice, te ih transportovali u privremeni smještaj nedaleko od Prijedora kod DIZB-ovih volonterki Dženane i Indire Bešić”, istakli su u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta. Prema njihovim riječima, volonterke će brinuti za mlade ptice do avgusta, dok ne budu sposobne za osamostaljivanje. Dodali su da su ptice izvagane i nahranjene adekvatnom hranom uz nadzor ornitologa i veterinara.

Stručnjaci u DIZB-u su rekli da je bijela roda harizmatična vrsta koja zbog ishrane ima važnu funkciju u eko-sistemu te da, iako je česta, postala je ugrožena isušivanjem vlažnih terena, trovanjem, uništavanjem gnijezda, pa je tako narušena ravnoteža u prirodi.

Uz pomoć mreže volontera Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta stručno pristupa zbrinjavanju i oporavku raznih vrsta divljih životinja.

DIZB ima oko 20 sličnih intervencija i trenutno radi na osnivanju prihvatilišta za divlje životinje pa im je, kako kažu, pomoć svih zainteresovanih pojedinaca dobrodošla.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login