Optužnica protiv tandema iz Laktaša i Sarajeva: Mlađi krao, stariji dežurao

Osnovni sud u Prnjavoru potvrdio je optužnicu protiv Miloša Grmuše (25) iz Laktaša i Vladislava Šilja (39) iz Sarajeva, koja ih tereti za seriju krađa, uglavnom para i zlata, počinjenih u kućama od jula prošle do 23. januara ove godine.

Sudeći po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, mlađi je upadao u objekte, a stariji je čuvao stražu u vozilu.

“Operisali” su na području Banjaluke, Prijedora, Laktaša, Prnjavora, Gradiške, Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Mrkonjić Grada i Ribnika.

Svašta su odnosili, poput burmi, pločice sa svetom Bogorodicom, minđuša od bižuterije, dukata sa grbom Austrije, pištolja… Na meti ove, mogli bismo ih nazvati složbe braće, našlo se 18 kuća, s tim što je prvooptuženi, sa zasad nepoznatim saučesnikom, uspio ili pokušao da opelješi još njih osam.

Šteta koju je, kako ga terete, lopovlukom počinio Grmuša, bilo sa Šiljem, bilo sa drugim saučesnikom, iznosi oko 40.000 maraka.

Znali su u danu pronaći i više žrtava, kako je to bio slučaj 24. decembra na području Kotor Varoša, gdje je Grmuša upao u tri kuće.

Optuženi tandem najveći plijen, sudeći po optužnici, imao je 21. novembra prošle godine u mjestu Lužani, opština Prnjavor.

“Grmuša je izašao iz automobila, a Šilj je ostao da čuva stražu. Tada je Grmuša provalio u kuću, otvorivši prozor u prizemlju”, stoji u optužnici.

Tu je, kako se dalje navodi, uzeo 3.500 evra i 1.500 KM.

“I iz dnevnog boravka uzeo je metalnu kasu sa 700 KM, a zatim izašao iz kuće i provalio prozor na prvom spratu, kroz koji je ušao”, piše u optužnici.

Ni tu nije ostao kratkih rukava, već je s vitrine u dnevnom boravku uzeo zdjelu u kojoj su se nalazili jedan muški srebrni lančić i jedan ženski srebrni lančić, te tri srebrna ženska prstena i jedna muška srebrna narukvica.

Dvojica optuženih zalazili su i u opštine Mrkonjić Grad i Ribnik, pa su tako u mrkonjićkom selu Podbrdo 2. decembra pokušali da opelješe jednu kuću, gdje Grmuša ništa “zanimljivo” nije našao ni uzeo. Međutim, nekoliko dana ranije u Čađavici, kod Ribnika, ukrali su pozamašan plijen.

Po oprobanom receptu, Grmuša je u Čađavici izašao iz vozila u kojem ga je Šilj čekao, te provalio u jednu u kuću, pa iz kuhinje uzeo dječju metalnu kasu u kojoj se nalazilo 300 do 400 KM.

“Zatim se popeo u potkrovlje, te iz spavaće sobe iz ladice komode pored ležaja uzeo jednu zlatnu burmu, dvije zlatne narukvice i jedan zlatni lančić. Vlasnika su oštetili za 1.800 KM”, piše u optužnici.

Gdje su krali:

Banjaluka
Prijedor
Laktaši
Prnjavor
Gradiška
Kozarska Dubica
Kotor Varoš
Mrkonjić Grad
Ribnik

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login