Opasna igra stigla u HR: Zaštitite djecu od “plavog kita”

Opasna igra koja podstiče djecu na samoubistvo, a o kojoj se piše već mjesecima po stranim medijima, stigla je i u Hrvatsku. Igra je, kako se navodi, porijeklom iz Rusije i zove se “plavi kit”. Sedmogodišnja djevojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole, preplašila se kad su joj na mobilni telefon počele pristizati poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 djece u Rusiji.

Iako nigdje nije zvanično dokazano da se toliko djece ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim se djeca pokušavaju da uplaše. Navodi se, naime, da djeca koja igraju tu opasnu i bolesnu “igru” kao jedan od izazova dobijaju da moraju izrezati na rukama oblik kita, a posljednji je izazov da se ubiju. Hrvatski MUP je potvrdio da raspolažu saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne online igre koja se koristi pod nazivom Plavi kit (Blue Whale).

Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o učesnicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji. Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemiravajuće poruke da se povrede ili su pak primili prijetnje da će im neko ubiti roditelje, traže da snime ekran mobilnog i to odmah dostave policiji kako bi mogli da uđu u trag onima koji te naredbe izdaju.

U policiji još navode kako je važno da mladi znaju da se s povjerenjem za zaštitu mogu obratiti policijskim službenicima za mlade, koji rade u svakoj policijskoj stanici i koji su posebno obučeni za obavljanje razgovora s djecom i mladima. “S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene ‘igre’ i opasnosti koje se, prema medijskim napisima, s time povezuju, preporučujemo svima koji se susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na internetu da o tome svakako obaveste policiju”, rekla je Milas Klarić, dječji ombudsman.

Inače, u poruci koju su dobila djeca iz jedne zagrebačke osnovne škole, između ostalog, stoji: “Ne daj bože da ti se instalira jer onda si gotov/a. Znači ako uđeš u neku sliku plavog kita ili hashtag plavi kit ili tako nešto onda ti dođu pitanja kao osećate li se loše? Želite li se ubiti i onda vam se automatski instalira ta igra, a kad vam se instalira , ne možeš je deinstalirati. Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš da je deinstaliraš, ona će hakovati tvoje lične podatke i sve će saznati o tebi.

Kako ti se zovu roditelji itd. Prijetiće ti da će ti ubiti roditelje (što stvarno i hoće) i onda je jedan od izazova igrice da se probudite u 4.20, drugi je da gledate horore cijeli dan. I tako ide sve gore i gore”.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login