Odzvonilo pušenju na javnim mjestima

Pušenje na javnim mjestima uskoro odlazi u istoriju. U jutarnjim kafama uz cigaretu, pušači će moći uživati, ali van lokala, jer prema novom zakonu koji je u pripremi biće potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama.

Nepušači jedva čekaju da i taj dan dođe. Jer, kako kažu, često su primorani da prolaze kroz oblak dima i u restoranima.

O budućem zakonu, ugostitelji ne žele puno da govore. Kažu, moraće se poštovati, kao i ovaj koji je na snazi, zbog kojeg su pojedini lokali zbog nepušača odvajali i poseban ulaz.

“Od kako je picerija otvorena, mi imamo dvije odvojene sale, ovo je sala za nepušače i sala za pušače, s tim da sala za nepušače ima izdvojen prostor, znači ulaz, mimo sale za pušače, nepušači ne moraju ulaziti kroz zonu pušača”, naglasio je Robert Rolović, šef u piceriji “Kod Brke”.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite već su naoštrili pera i krenuli da pišu novi zakon. Kolike kazne i izmjene će donijeti zakon, u Ministarstvu još nisu htjeli otkrivati, jer kako kažu dijeli ih nekoliko koraka do finala. U Inspektoratu RS bili su nešto rječitiji. Kažu, rigorozniji zakon zajedno sa komunalnom inspekcijom i policijom sprovodiće u potpunosti.

“Republička zdrastvena inspekcija i sada da kažem, svojim kapacitetima može da ispoštuje svoje obaveze u smislu objekata za čiji je nadzor nadležna. Uz opštinske inspektore i podršku komunalne policije i policiju koje takođe imaju nadležnost, mišljenja sam da bi zaista mogli da obezbjedimo kvalitetan nadzor na terenu”, izjavila je Duška Makivić, portparol Inspektorata RS.

“Mi smo se odlučili zajedno sa Svjetskom bankom i Svjetskom zdrastveom organizacijom, trenutno radimo na prednacrtu zakona koji će definisati stvari vezane za kontrolu duvana i duvanskih proizvoda u RS. Ono što jeste trenutno sada je da je taj zakon u formi prednacrta, da sa kolegama konsultantima iz SZO i Svjetske banke pripremamo jednu formu”, najavio je Alen Šeranić, šef Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja.

Iz Inspektorata RS poručuju da u toku prethodne godine u kontroli objekata za koje su zaduženi, nisu utvrdili nepravilnosti. Kazna za vlasnike objekata koji ne poštuju sadašnji zakon izosi i do paprenih 15.000 maraka.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login