Održan godišnji koncert Muzičke škole ” Savo Balaban”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je izjavio večeras u Prijedoru da će ovo ministarstvo podržati projekat izgradnje koncertne dvorane i nekoliko učionica koje bi se dobile nadogradnjom postojećeg objekta Muzičke škole ” Savo Balaban”.

On je, prisustvujući večeras godišnjem koncertu učenika ove škole ,istakao da ova muzička škola ima čime da se pohvali jer su njeni učenici sa mnogih, pa i evropskih takmičenja donijeli značajna priznanja što je odraz kvalitetnog rada sa djecom.

” Ono što je problem ove škole to je svakako prostor jer oni su narasli i prerasli ovaj prostor i ovo večeras je promocija jedne koncertne dvorane koja bi trebala da se gradi kao nadogradnja postojećeg objekta i u sklopu toga da se izgradi nekoliko učionica”, izjavio je Malešević.
On je dodao da će ministarstvo podržati taj projekat i da se nada da će se do iduće godine uspjeti nešto da napravi da ova škola dobije adekvatne uslove za svoj rad.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je novinarima da je na večerašnji koncert došla više kao bivši učenik ove škole, a manje kao ministar.

” U sjećanju su mi naše radosti u vrijeme ovakvih koncerata i posebno mi je drago što je ta praksa završnih koncerata u ovoj školi ponovo zaživjela i ovo je jedan od najljepših poklona gradu” kazala je Rešićeva.

Što se ideje o novoj koncertnoj dvorani tiče, Rešićeva je istakla da u toj priči treba još dosta planiranja.

“Svaki projekat počinje od dobre ideje mislim da je ovo jedna dobra ideja za koju slijedi dosta ozbiljnih koraka, mada eto došlo je vrijeme da se i ta priča pokrene i mi ćemo svaki mudar i pametan korak u tom pravcu podržati”, kazala je Rešićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da je ova prijedorska škola ove godine pokazala izuzetne rezultate na mnogim, pa i evropskim takmičenjima te je večerašnji koncert kruna ove uspješne školske godine.
“Oni ovim koncertom žele da se predstave svojim sugrađanima i gostima i da javno izraze želju o kojoj se već razgovara ,a to je koncertna dvorana koja nedostaje i učenicima, ali i gradu”, rekao je Đaković.

On je dodao da je to tema o kojoj će se u skorijoj budućnosti aktivno razgovarati te da se nada da će i resorno ministarstvo podržati ovu aktivnost.
” Uz njihovu podršku i grad bi se uključio iz svog kapaciteta kako bi ova škola dobila novi prostor za vježbanje i koncerte”, istakao je Đaković.
Direktor Muzičke škole ” Savo Balaban” Aljoša Novaković je izjavio da je ovaj godišnji koncert bio kruna godišnjeg rada i prilika da se predstave svi uspjesi škole i njenih učenika.

” Koncert je bio posebnog karaktera jer su nastupale sve sekcije-orkestri harmonika i gitara, gudački orkestar, pop sekcija, kamerni ansambli i horovi osnovne i srednje škole i predstavili su se kompozicijama različitih žanrova”, istakao je Novaković.

On je potvrdio da je koncert bio u funciji promocije ideje o dogradnji objekta škole i to izgradnjom koncertne sale i novog učioničkog prostora.
Inače, ove školske godine je upisano 365 učenika,a oni su svoj godišnji koncert večeras održali u sali prijedorskog pozorišta.
” Ponosan sam na sve učenike, posebno one koji su ostvarili mega uspjeh, a to su pijanisti ostvarili u Parizu, a ujedno sam ponosan i na kvalitetan nastavni kadar “, rekao je Novaković.

Muzička škola u Prijedoru osnovana je 1955. godine pod nazivom Niža muzička škola. Od 1959. godine nosi naziv Škola za osnovno muzičko obrazovanje, a od 1994. godine proširuje djelatnost na srednje muzičko obrazovanje i mijenja naziv u Srednja i osnovna muzička škola Prijedor.Od školske 2009/10. godine škola nosi naziv Muzička škola “Savo Balaban” Prijedor, po jednom od osnivača škole.

(Prijedorgrad.org)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila