Održan 12. Blanik kup

Adrian Milišić iz Aero-kluba „Livno“ pobjednik je ovogodišnjeg Blanik kupa „Prijedor 2017“ koji je održan na Aerodromu Urije u Prijedoru. Pobjednici u ekipnoj konkurenciji su članovi AK „Štip 1“iz Makedonije.

Milišić je pobjednik i u letovima koji su se bodovali za prvenstvo BiH kao i Federaciju BiH , dok su ekipno u obje ove kategorje bili najbolji članovi AK „ Bihać 1“.

Pobjednik u konkurenciji Republike Srpske je Mirko Milaković iz AK „ Krilo“, a ekipno AK“ Prijedor 1“.

Direktor Kupa Milan Marković rekao je da je na ovom takmičenju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu “Urije” učestvovalo 35 takmičara iz Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

“Sve je proteklo u najboljem redu, bezbjednost je bila na zavidnom nivou,mada smo zbog vrućine bili primorani da pravimo dužu pauzu u najtoplijem dijelu dana”, dodao je Marković.

Organizator kupa je Aero klub “Prijedor”, a pokrovitelji Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i grad Prijedor.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić prisustvovala je početku ovog, jedinog takmičenja te vrste u BiH.

“Svih dvanaest godina Vlada Republike Srpske podržava ovu manifestaciju i važno je da Republika Srpska ima jednu ovakvu promociju jer je ovo međunarodno takmičenje po broju onih koji su se prijavili i odakle sve dolaze“ , istaka je Rešićeva koja je bila i potpredsjednik Organizacionog odbora kupa.

Pomoćnik ministra za sport Dragan Jaćimović je čestitao organizatoru da istrajnosti i dugogodišnjem trajanju kupa.

„ Svi znamo da je Potkozarje poznato po vazduhoplovstvu i mi smo se potrudili da svi zajedno budemo dobri domaćini učesnicima ovog takmičenja u jedriličarstvu“, rekao je Jaćimović.

Ovogodišnji “Blanik kup” otvorio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je učesnicima poželio da ostvare dobre rezultate, te da dođu i iduće godine.

“Grad Prijedor otvorena srca dočekuje sve goste dobrih namjera, ovoga puta ljubitelje plavih visina. Sve manifestacije pa i ova sportska su u funkciji promocije turističke ponude našeg grada i u ovom slučaju podizanja nivoa sportskih aktivnosti”, rekao je Đaković.

On je dodao da je organizator veliku pažnju posvetio aspektu bezbjednosti svih učesnika, te da se nada da će na kraju dana biti i veselja i radosti kod svih učesnika, a ne samo pobjednika takmičenja.

Inače, riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja je bio da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login