Odnose živote svake godine: Ovo su najopasnije “crne tačke” u RS-u

Crne tačke na putevima u RS-u iz godine u godinu uzimaju živote, a od ukupno 24 opasna mjesta od početka godine su obilježena samo dva koja se nalaze na dionici od Karanovca do Crne Rijeke, dok nadležni još ne znaju kada će početi njihova sanacija, prenosi Glas Srpske.

Na najsmrtonosnijim mjestima uglavnom nema zaštitnih ograda, put nije proširen, a nedostaju čak i upozorenja kako bi vozači koji dolaze bili upućeni na opasnost i kako bi otvorili “četvoro očiju”.

U preduzeću “Putevi RS” navode da je privremena saobraćajna signalizacija od početka ove godine postavljena u mjestima Brenica i Surjan, na magistralnom putu Karanovac – Crna Rijeka. Ističu i da su u toku radovi na dvije lokacije u mjestu Trn kod Laktaša, zatim na raskrsnicama magistralnih puteva u mjestima Šešlije i Rudanka kod Doboja i na lokaciji graničnog prelaza Brod.

– U 2016. godini je identifikovano devet opasnih mjesta u saobraćaju, dok su od početka ove godine utvrđene 24 opasne dionice. Klašnice, Šervalov kuk, Tutnjevac, Hrvaćani, Piljagići i Ljeskove Vode pojavljuju se oba puta kao opasne dionice – naveli su u “Putevima RS”.

Dodaju da je u toku izrada plansko-tehničke dokumentacije sanacije i obilježavanja opasnih mjesta na putnoj mreži RS, nakon čega će biti sanirana ova mjesta.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da se na opasnim mjestima uglavnom postavlja saobraćajni znak “uzvičnik”.

– Znak upozorenja skreće pažnju vozačima da nailaze na opasnu dionicu puta, na kojoj su učestale saobraćajne nesreće da treba da smanje brzinu. Nakon obilježavanja, slijedi analiza i sanacija opasnih dionica – rekao je Radović.

Ističe da RS u ovoj godini bilježi pozitivan trend kada je riječ o broju saobraćajnih nesreća i broju poginulih, te da je na putevima za devet mjeseci stradalo 80 lica, što je za 18 manje nego u istom periodu prošle godine.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka Milenko Jaćimović kaže da ovi podaci i metodologija uklanjanja nedostataka na opasnim dionicama puteva moraju zabrinuti sve one koji se bave bezbjednošću saobraćaja.

– Ova metodologija saniranja opasnih mjesta pokazuje da nama treba deset godina da riješimo 24 opasna mjesta. Apelujem na nadležne da ove radove ubrzaju jer nam svakodnevno ginu građani. Nema alternative i nema objašnjenja, novca za ove namjene mora biti – rekao je Jaćimović.

Koliko je obilježavanje i uklanjanje crnih tačaka na putevima u RS značajno, istakli su u aprilu i iz Glavne službe za reviziju RS analizirajući preporuke izrečene 2013. godine na reviziju učinka pod nazivom “Bezbjednost saobraćaja na putevima u RS”. Revizori su naveli da su institucije u protekle dvije godine uglavnom počele sa sprovođenjem preporuka, što je dalo rezultate u pogledu poboljšanja stanja bezbjednosti na putevima.

Istakli su da su urađene preventivne kampanje i modernizovana kontrola saobraćajne policije, ali da nije obavljeno obilježavanje i otklanjanje opasnih mjesta.
Vještačenja

Milenko Jaćimović kaže da sve češće oštećena lica ili njihove porodice traže vještačenje saobraćajnih nesreća.

– Nisu rijetkost oni koji traže krivičnu odgovornost lica koja rade u preduzećima koja gazduju putevima – rekao je Jaćimović.

Opasna mjesta na putevima koja se ponavljaju i 2016. i 2017. godine

– Klašnice, Laktaši

– Šervalov kuk, Karanovac

– Tutnjevac, put Banja Luka – Prnjavor

– Hrvaćani, put Banja Luka – Prnjavor

– Piljagići, put Banja Luka – Prijedor

– Ljeskove Vode, Doboj

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login