Odbijene sve četiri ponude za kupovinu šećerane

Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane u stečaju odbacila je kao finansijski neprihvatljive četiri ponude za kupovinu fabrike koje su dostavljene iz Vijetnama, Turske, Hrvatske i Banjaluke, te zatražila da minimalna cijena na četvrtoj licitaciji u oktobru bude 15 miliona KM.

Dostavljene ponude, osim formalnih nedostataka, finansijski su bile neprihvatljive, a kreću se od tri miliona evra koliko je ponudila turska kompanija, do pet miliona evra koliko su ponudili potencijani kupci iz Vijetnama. Juče, posljednjeg dana roka, pristigla je ponuda Poljoprivrednog kombinata “Kutjevo” iz Hrvatske koja iznosi 3,2 miliona evra, dok je Goran Vajkić iz Banjaluke na današnjem ročištu u Privrednom sudu u Bijeljini obrazložio ponudu od 6.750.000 KM.

Predsjednik Odbora povjerilaca Faik Muhić rekao je na ročištu, što je Skupština povjerilaca i usvojila, da će licitacija u oktobru biti posljednja i da će, ukoliko bude neuspješna, sljedeći korak biti srazmjerna podjela imovine povjeriocima i reorganizacija Šećerane. Muhić, koji predstavlja skoro 70 odsto povjerilaca Šećerane, očekuje da sva četiri kupca poboljšaju svoju ponudu, te da se postigne cijena od minimalno 15 miliona KM za imovinu Šećerane koja godinama ne radi.

Radnici koji su bili prisutni na ročištu tvrde da je to vrijednost jednaka cijeni koja bi se postigla prodajom fabrike na otpadu bez uračunate vrijednosti zemljišta. Na prethodnoj licitaciji tražena cijena je bila 12,7 miliona KM. Naredna Skupština povjerilaca najavljena je za 25. oktobar.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login