Očekujte neočekivano: Opozicija sprema tajno oružje za rušenje Vlade RS

Sve je spremno za još jednu predstavu u Narodnoj skupštini RS. Opozicionari željno iščekuju posebnu sjednicu u srijedu o izglasavanju nepovjerenje Vladi. Sa druge strane iz vladajuće koalicije najavljuju da su smjena ministara i rušenje Vlade samo pusti snovi pojedinaca.

Iako je opozicija za posebnu sjednicu pripremila obimnu dokumentaciju koja im ide u prilog, ti argumenti nećebiti dovoljni ukoliko ne dobiju i podršku dijela poslanika iz vlasti.

U slučaju da inicijativa Saveza za promjene za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS ne prođe ni dnevni red, kako su to najavili u vlasti opozicija najavljuje da imaju spreman tajani plan B. Ipak, niko još ne želi da govori o ovom planu.

Govoreći o inicijativi za smjenu Vlade, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da samo zajedništvom opozicioni političari mogu preuzeti kormilo Republike Srpske.

“To znači da bi ova nenarodna vlast napokon doživjela odlazak sa političke scene. Svaki dan sa njima je novi teret za Republiku Srpsku”, rekao je Govedarica.

Međutim, postavlja se pitanje da li SDS ima dovoljnu podršku u Parlamentu Srpske za smjenu kabineta Željke Cvijanović?

“Mi nismo brojali ruke, mi smo brojali argumente. To je jedini motiv i ostalih političkih partija iz opozicije da pokrenemo ovo pitanje. Ovo pitanje nije pokretano u Parlamentu 11 godina i nikada za tih 11 godina Republika Srpska nije bila u težem finansijskom stanju i socijalnom, kao što je to 2017. godine”, rekao je Govedarica.

Trenutnu Vladu RS Govedarica ocjenjuje kao najnesposobniju u istoriji Republike Srpske.

“Znate da je ona svoje uporište našla u jednoj od najvećih afera od postanka Srpske – to je kupovina poslanika, a za to niko nikada nije odgovarao. Željka Cvijanović treba da bude u zatvoru, a ona vodi Vladu Srpske sve ove godine,” kako je Govedarica i nagovjestio da su se stvorili preduslovi da i DNS podrži inicijativu Saveza za promjene o smjeni Vlade.

Ipak, dan prije sjednice predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović (DNS) demantuje Govedaricu napominjući da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ni na koji način nije ugrožena.

“Mislim da ovo što trenutno radi opozicija u Srpskoj predstavlja metod opozicionog djelovanja, ali ne bi valjalo da se politička situacija komplikuje, s obzirom na ionako do kraja iskomplikovanu situaciju na nivou BiH. Za razliku od BiH, u Republici Srpskoj sve institucije rade normalno prema Ustavu i zakonu. Istovremeno, ne vidim ništa zabrinjavajuće po institucije Srpske, bez obzira na trenutno djelovanje opozicije” rekao je Čubrilović.

On je izrazio uvjerenje da će postojeći manadat ostati do kraja, kao i da se nikakva prekompozicije vlasti neće desiti do izborne 2018. godine.

“Poručujem svima koji u Republici Srpskoj žele da preuzmu vlast – neka se pripremaju za izbornu 2018. godinu. Samo izbori mogu da kažu ko treba da bude vlast” rekao je Čubrilović.

I premijerka RS Željka Cvijanović je ponovila da od zakazana sjednice parlamenta ne očekuje ništa, jer svugdje u svijetu, pa tako i u RS, dnevni red određuje vlast, a ne opozicija.

“Inicijativa za smjenu vlade je isfabrikovana priča, kojom u opoziciji samo žele da prikriju vlastite probleme”, poručila je Cvijanovićeva.
Sudeći prema izjavama i jedni i drugi su sigurni u ono što govore, mada ćemo tek sutra saznati ko je bio u pravu.

Buka

Pogrebno Iris
%d bloggers like this: