Obratite pažnju na ove detalje prije kupovine štikli

Ako ovih dana nastojite iskoristiti rasprodaje i kupujete cipele s potpeticom, pripazite na ove stvari kako vaše nove cipelice ne bi zauvijek završile u kutiji na dnu ormara, a vaše noge u ranama i žuljevima!

Kada bi svaka od žena “donirala” cipele sa “stilleto” potpeticom koje je kupila i obula samo jedanput (ili još uvijek nekorištene skupljaju prašinu negdje na dnu ormara zapakovane u originalnu kutiju), vjerovatno bi mogle otvoriti “malu prodavnicu strave” s cipelama na nekoliko spratova. Istraživanja su pokazala kako su žene posebno sklone impulsivnoj kupnji kada je riječ o ovom mračnom predmetu želja, a kako obično baš i nisu jeftine, naš mali vodič pomoći će vam da se ubuduće spasite od potencijalnog bankrota.

1. Nije problem samo u visini

Iako većina uglavnom prvo očima odmjerava koliko centimetara ima potpetica, njihova visina ne mora biti proporcionalna njihovoj udobnosti. Postoje i cipele s vrlo niskom petom koje su nenosive jer se kaiščići, posebno između prstiju, urezuju u kožu ili su prelabave jer noga nije dobro fiksirana pa stopalo stalno ispada iz obuće. Obratite pažnju i na ove stvari!

2. Provjerite nagib

Puno važniji od visine potpetice je nagib pod kojim vam se noga nalazi u obući. On bi trebalo da bude što sličniji prirodnom položaju stopala kada stojimo bosi na ravnoj podlozi. Zbog toga je vrlo pametan potez odabir modela koji na prednjoj strani, ispod prstiju, ima podebljanu platformu.

3. Isprobavajte ih naveče

Iako većina znalaca sugeriše da bi se obuća morala isprobavati ujutro dok noge još nisu otečene, istina je dijametralno suprotna. Nakon što obujete štikle, noge će vam ekspresno početi oticati, pa ih je najbolje testirati baš dok su u ovakvom stanju. Ako ih ipak isprobavate na stopala koja još nisu otekla, najbolje je kupiti za pola broja veće cipele (većina proizvođača cipela danas nudi i modele s “međubrojevima” kao što je, na primjer, 38 ½, a neka istraživanja su pokazala kako baš ova veličina odgovara najvećem broju žena).

4. Neka budu kožne

Cipele bi morale da budu napravljene od prirodne kože jer će se ona s vremenom prilagoditi anatomiji vaših stopala, dok one od vještačke kože neće. Ako već birate obuću od sintetičkih materijala, isprobajte kako se cipela ponaša kada je pritišćete i savijate. Njena forma bi morala biti što mekša, a ako su izrazito krute, možete ih slobodno vratiti na policu s koje ste je uzeli.

5. Šta ako ste ipak pogriješili?

Štikle ne smiju žuljati na prstima ili nabijati petu, a ne smiju ni ispadati iz kalupa. Ako ste već “zgriješili” i kupili cipele koje su vam pretijesne i žuljaju vas, nabavite sprejeve koji omekšavaju kožu (na ovaj način možete produžiti i proširiti kalup i za jedan broj ako ih našpricate, u njih umetnete plastični štapić koji ćete jedva nagurati i tako ostavite da djeluje nekoliko dana), a mogu vam pomoći i ulošci za cipele, posebno oni na bazi gela i silikona (oni su od pomoći i kod prevelikih modela).

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login