Obilježen “Dan bijelih traka”: Umjesto spomenika, 102 ruže za stradalu prijedorsku djecu (VIDEO)

Noseći poruke mira, nekoliko stotina građana iz cijele BiH, ali i onih koji su pristigli iz dijaspore, prošetalo je Prijedorom s bijelim trakama oko ruku, obilježavajući 25. godišnjicu stradanja nesrba u Prijedoru.

Na glavnom gradskom trgu, pored Robne kuće Patria, iščitana su imena ubijene djece. Tu je održan kraći javni skup uz obraćanje organizatora, potom su položene 102 bijele ruže u spomen na nevino stradalu djecu.

Zatim je uslijedila simbolična “izgradnja” improvizovanog spomenika ubijenoj djeci Prijedora, budući da još nema naznaka da će u Prijedoru biti podignut pravi spomenik.

Iz Milana je u Prijedor stigla i Dika Alagić. Tu je, kaže, rođena i to je njen grad.

“Prvi put sam na obilježavanju, jer sam i sama bila dio ovoga svega 1992. godine, ali život sada ide mirno i mislim da ovo treba obilježavati da se ne zaboravi. Svake godine dolazim tri puta u Prijedor”, rekla nam je Dika.

Među brojnim prisutnima iz BiH su biciklisti iz Bihaća i Ključa. Njih 30-ak je organizovano došlo biciklima iz tih gradova.

 

Kada će spomenik biti izgrađen zavisi uglavnom od gradskih vlasti Prijedora.

Još 2014. godine aktivisti Građanske inicijative ”Jer me se tiče!” podnijeli su zahtjev za podizanje spomenika, ali odgovora još nema. Iz inicijative naglašavaju da su protiv kulture zaborava i bilo kakve vrste diskriminacije u vezi s tim.

 

Pogledajte video prilog:

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login