NP “Kozara”: Vazdušna banja za regeneraciju krvnih zrnaca

Kozaru je prošle godine posjetilo 103.000 ljubitelja prirode i zdravog života, a što je rekord kada je ovaj nacionalni park u pitanju.

Radi se o svojevrsnoj vazdušnoj banji, jedinstvenoj po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Ovo je mjesto gdje možete dišući punim plućima uživati u prelijepim ambijentima kozaračkih šuma baveći se raznim aktivnostima.

Za ljubitelje pješačenja tu su obilježene pješačke staze koje vode do najatraktivnijih lokaliteta unutar parka, kao što su Zečiji kamen (stijena –vidikovac i vodopad), Gumline (pećina i kanjon rječice Starenice), Kozarački kamen (vidikovac) i Gola planina (najviši vrh NP “Kozara”).

Posjetiocima su još na raspolaganju i uređene stijene za penjanje, trim-staze za djecu i odrasle, edukativne staze, uređena izletišta, vidikovci i biciklističke staze. U parku se nalaze i tri ski-staze, dvije za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje skijanja. Boravak na Kozari upotpunjuju i brojne manifestacije, kao što su “Dani zime”, “Pozdrav proljeću”, 4. juli – Dan borca, Književni susreti na Kozari, Međunarodni MTB maraton i brojni drugi.

Nacionalni park osnovan je 1967. godine, a u cilju zaštite prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti ovog područja i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju. Smješten je u centralnom dijelu istoimene planine, na površini od oko 3.900 hektara, a o njemu se brine 60 zaposlenih. Središnjim dijelom parka dominira plato Mrakovice, na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju razne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca NP “Kozara”.

NP “Kozara” nadaleko je poznat i po svojoj kulturno-istorijskoj baštini tj. memorijalnom kompleksu, smještenom u samom srcu NP “Kozara”, Mrakovici. Memorijalni kompleks sagrađen je 1972. godine u znak sjećanja na sve one koji su izgubili život u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata. Spoj prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa čini Kozaru jednom od najatraktivnijih planina u okruženju. Svake godine unapređuje se i obogaćuje turistička ponuda izgradnjom sportsko-rekreativnih sadržaja. Trenutno je u realizaciji projekat “Avantura park”, a radi se o izgradnji adrenalinskog parka za djecu i odrasle, čiji je završetak planiran ove godine. “Park sprovodi razne aktivnosti usmjerene ka promociji i unapređenju ponude, ali te aktivnosti zahtijevaju i veću finansijsku podršku države i lokalne zajednice kako bi područje parka odgovorilo potrebama turističkog tržišta.

Potrebno je još ulaganja u razvoj i unapređenje, a to se prvenstveno odnosi na putnu infrastrukturu oko i unutar područja parka. NP “Kozara” i u narednom periodu planira unapređenje sportsko-rekreativnih i edukativnih sadržaja u skladu sa svojim mogućnostima i dostupnim finansijskim sredstvima. Uglavnom se radi o uređenju pješačkih i trim-staza, vidikovaca, edukativnih staza, postavljanju obavještenja i signalizacije, dakle, onim aktivnostima koje ne ugrožavaju prirodu ovog područja”, kazali su nam u upravi NP “Kozara”. Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se odnose na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa, održivo korištenje prirodnih resursa, jačanje uprave, pristupačnost parku, održivo finansiranje i razvoj održivog turizma.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login