Novi incident na pružnom prelazu u Zalužanima: Čuvar ŽRS “zaboravio” da spusti rampu

Novi incident zabilježen je na pružnom prelazu Zalužani u Banjaluci, gdje čuvar, zadužen za spuštanje rampe, nije reagovao u trenutku nailaska putničkog voza, a moguću tragediju spriječio je mašinovođa nakon što mu je naloženo da kompoziciju zaustavi, što je i učinio ispred prelaza.

Sudeći po fotografijama sa mjesta događaja, rampa je u kritičnom momentu bila podignuta, a ubrzo su tu stigli i policajci da utvrde šta se zapravo događalo. U “Željeznicama RS” (ŽRS) tvrde da bezbjednost putnika u vozu na relaciji Dobrljin – Banjaluka, ali i ostalih učesnika u željezničkom i drumskom saobraćaju na toj lokaciji, tokom ovog događaja, odnosno u petak ujutru, nije bila ugrožena.

“Pravovremenom reakcijom koju nalažu željeznički propisi, voz je zaustavljen ispred putnog prelaza”, rekli su za “Nezavisne” iz ŽRS. Kako dodaju, nakon što se dežurni radnik na putnom prelazu Zalužani nije javio na poziv otpravnika iz susjedne stanice, mašinovođa je dobio nalog da zaustavi voz, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti u saobraćaju. “Radnik zaposlen u ŽRS je napravio povredu radne obaveze, pa je odmah, u skladu sa zakonom, udaljen sa svog radnog mjesta, koje je preuzeo drugi radnik”, ističu iz ŽRS, te dodaju da će protiv tog radnika biti pokrenut disciplinski postupak.

Nezvanično saznajemo da bi uzrok incidenta moglo biti to što je radniku pozlilo, mada postoje spekulacije da je on, navodno, spavao. Ipak, šta se desilo, tek će biti utvrđeno. Uprava ŽRS poručuje da oštro osuđuje svako kršenje propisa.

Iz Policijske uprave Banjaluka “Nezavisnim” je rečeno da su zaprimili prijavu o ovom događaju i da je uslijedilo utvrđivanje svih činjenica. Na istom prelazu sličan incident zabilježen je i u martu, kada je rampa bila podignuta, a voz prolazio prugom. Tada su iz ŽRS tvrdili da se nije spuštala zbog kvara koji je izazvalo vozilo stranih registarskih tablica, koje je udarilo u mehanizam i oštetilo rampu.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login