Nove rigorozne kontrole na granicama: Pročitajte detalje

Slovenija je obavijestila Evropsku komisiju da do 10. maja odustaje od detaljnjeg pregleda državljana EU na granicama

Slovenija je obavijestila Evropsku komisiju da do 10. maja odustaje od sustavnog pregleda državljana EU na granicama – izjavio je nakon sastanka u Bruxellesu državni tajnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova te zemlje Boštjan Šefic.

U tom periodu će slovenske snage sigurnosti na osnovu sigurnosne procjene utvrditi na kojim graničnim prelazima će sistematska kontrola državljana EU biti delegirana, a na kojima ne.

On je praktički najavio da će Slovenija pred turističku sezonu na nekim graničnim prijelazima uvesti detaljan pregled svih putnika.

– Nama je najvažnija sigurnost. Nećemo dopustiti da zbog gužvi na granicama povećamo rizik od terorizma – poručio je Šefic. On je također naglasio kako građani Evropske unije na slovensko-hrvatskoj granici neće biti sustavno pregledavani samo u slučaju kada će biti gužve.

No, nije pojasnio koji su kriteriji za utvrđivanje da je na granici gužva. Pred nastupajuće uskšnje praznike Šefic je putnicima poručio da su na granicama u to vrijeme uvijek gužve bez obzira na vrstu pregleda koji se obavljaju.

Za razliku od slovenskog MUP-a, hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova danas se nije oglasilo nakon sastanka u Bruxellesu tako da su hrvatski stavovi oko graničnih problema nepoznati. Tako je i nemoguće provjeriti da li je točna informacija koju navode slovenski mediji da je Hrvatska na šest mjeseci odustala od sustavnog pregleda svih putnika na unutarnjoj granici Europske unije.

Dugo najavljivane gužve pred uskrsne praznike na graničnim prijelazima Bregana i Macelj počele su već juče u popodnevnim satima. Tako se na graničnom prijelazu Bregana na izlasku iz Slovenije čekalo oko sat i pol, a na Macelju oko 45 minuta. No, prava navala na granične prijelaze očekuje se od danas već u prijepodnevnim satima.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login