Nove muke mještana prijedorskog naselja Svale: Nakon pacova, pojavili se i žohari

Mještani ulice Braće Krnete u prijedorskom naselju Svale, kažu da su žohari preplavili njihove kuće.

Vjeruju da ove štetočine dolaze iz kuće kojom raspolaže Centar za socijalni rad, a u kojoj je donedavno, okružena pacovima živjela starica Anka Burazor (81) o kojoj je nedavno pisao „EuroBlic“.

– Centar za socijalni rad je organizovao deratizaciju kuće, a Anku su zato tada smjestili u bolnicu, gde je ona umrla. Vjerovali smo da će nadležni preduzeti sve da ovaj zapušteni objekat ne bi više ugrožavao mještane ulice, međutim sada nam iz te kuće dolaze žohari – tvrde mještani ove ulice i navode da je žena koju je angažovao Centar za socijalni rad očistila kuću.

– Pokupila je otpad i mrtve pacove je izbacila, a onda je otvarala vrata da se kuća prozrači. Pričala nam je da je kuća puna žohara. Mislimo da su tada žohari krenuli da se šire po naselju i da sada traže hranu kod nas – pričaju oni.

Jedna od mještanki ulice, K. B. kaže da se obratila nadležnim inspekcijama čim je primjetila u svojoj kući nekoliko žohara.

– Oni su došli i poprskali unutrašnjost te kuće, kada su vrata otvorili vidjela sam žohare da izlaze vani. Tada su nam radnici Centra za socijalni rad rekli su da će doći naredni dan da zapečate ovaj objekat, međutim, niko nije više dolazio – kaže K. P.

Mještani smatraju da bi zbog pojave žohara, trebalo sanirati i susjednu kuću, koju je Centar za socijalni rad dao na korištenje porodici Đaković.

– Ta kuća nije uopšte za stanovanje, ona se obrušava i jako je zapuštena. U njoj žive Đakovići sa djecom. Bojimo se da bi se krov mogao srušiti na njih – ističu oni.

Strahuju da zbog ova dva zapuštena objekta, kojima raspolaže Centar za socijalni rad, žohare, koji se skrivaju na mračnim i vlažnim mjestima, neće moći istrjebiti iz naselja.

Ističu da žohari mogu uzrokovati velike zdravstvene posljedice, jer zagađuju hranu i prenose brojne teške bolesti.

Iz prijedorskog Centra za socijalni rad kažu da je po prijavi mještana izvršena dezinsekcija kuće u kojoj je živela Anka.

– U kući jesu postojali žohari, ali tvrdnje da se upravo iz ove kuće šire niko nije u mogućnosti da potvrdi – navode iz Centra.

Dodaju da su preduzeli sve mjere za uspostavljanje zdravstveno higijenskih uslova u ovoj kući zbog čega ne postoji smetnja za dalje useljavanje korisnika. Navode da će objekat u kojoj žive Đakovići radi opšteg interesa biti srušen, a da je ovoj porodica započeta gradnja kuće na njihovom zemljištu u naselju Puharska, gde nedostaje priključak električne energije i vode, kupatilo, glazure, prekidači i utičnice.

– Zbog nedostatka novca obustavljeni su radovi – kažu u Centru i dodaju da Đakovići, njih osmero, žive od 500 KM pomoći i dečijeg dodatka.

Navode da su se za pomoć obraćali preduzećima da im se besplatno priključi struja i voda, ali da su odbijeni.

Objekti u nadležnosti grada

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kažu da su objekti u Ulici Braće Krnete u nadležnosti lokalne vlasti.

Na pitanje da li će ovi objekti biti rekonstruisani ili porušeni, nismo dobili odgovor iz gradske uprave.

Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login