Notari nas oguliše, uzimaju i po milion maraka mjesečno

Notari u Republici Srpskoj poznati su po nesnošljivim naknadama za svoje usluge, koje mnogi građani sebi i ne mogu da priušte, a prema nekim podacima, mjesečni promet pojedinih notara u Banjauci veći je i od milion maraka.

Koliko notari zarađuju može se najbolje vidjeti iz primjera o notarskoj obradi ugovora o otkupu stanova, gdje građani koji se odluče na kupovinu stana moraju platiti notaru preko 1.000 KM na vrijednost nekretnine od 80.000 do 100.000 KM.

Zbog toga su danas svoj glas podigli i poslanici u Narodnoj skupštini RS, koji su po ovom pitanju bili jedinstveni.

Poslanik SNSD-a Radovan Višović rekao je da ima informaciju da pojedini notari u Banjaluci imaju mjesečni promet i od milion KM, te je postavio pitanje za resorno ministarstvo koliko mjesečno zarađuju notari, posebno u Banjaluci, i koliko ih ima.

“Ovo pitanje se mora pokrenuti, jer ako je tačna informacija koju ja imam o prometu pojedinih notara, Narodna skupština bi morala da se pozabavi time putem zakonske regulative”, rekao je Višković na sjednici na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

On je u ime kluba SNSD-a predložio zaključak kojim bi Narodna skupština obavezala Vladu Srpske da preispita uredbu kojom se regulišu notarske naknade.

“Ako je Srbija riješila to pitanje tako da se pri ovjeri ugovora plaća državi postotak od 20 do 30 odsto vrijednosti ugovora, onda nije sporno da se tako nešto uvede i kod nas”, rekao je Višković.

I poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja smatra da bi trebalo regulisati pitanje notarskih naknada jer nisu prilagođene situaciji u Srpskoj, ali ni drugim naknadama, koje su često “veće nego primanja koja imaju izabrani zvaničnici”.

“Apelujem da se resorno ministarstvo nakon usvajanja ovog zakona pozabavi ovim pitanjima kako bi te naknade bile realno manje. Često je i slučaj da zbog visokih naknada građani odlaze u Federaciju BiH da traže notarske usluge”, dodala je Šolaja.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da su notari povlaštena klasa u Srpskoj i da se suština promjena Zakona odnosi na to da notari mogu obavljati djelatnost do 70 godina života.

“Notari u RS uzimaju ogroman novac i oni su u odnosu na druge građane povlaštena klasa. to se mora promijeniti, a ne da jedina suština promjene ovog Zakona bude mogućnost obavljanja notarskog posla do 70 godina. Ovim zakonom se ne rješavaju suštinski problemi notarijata,”, rekao je Stanić za BUKU.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login