Noć koju malinari neće zaboraviti: Po mraku spašavali usjeve, nanešene ogromne štete (VIDEO)

Snijeg koji je protekle noći pao u BiH nanio je velike poteškoće malinarima koji su sa zebnjom pokušavali zaštititi usjeve u koje su uložili veliki trud i novac.

Kao što smo ranije pisali, u Zavidovićima su sniježne padavine prouzrokovale nestanak struje, a uzgajivači malina su bili u šoku uslijed nastalih posljedica. Slična situacija je i u Željeznom Polju, ali i u mnogim drugim krajevima BiH.

Malinar Dragomir Pavlović iz Teslića prethodnu noć nije spavao, već je, dok je snijeg padao, obilazio svoj malinjak pokušavajući spasiti što se spasiti da.

Ističe da je tokom noći sa utorka na srijedu u Tesliću napadalo između 10 i 25 centimetara snijega, a da su štete u malinjacima značajne.

Ogromne štete

– Bojimo se da će štete biti ogromne, jer je još rano da se izvrše konačne procjene. Iznos štete zavisi od faze u kojoj su se malinjaci nalazili, te šta se desilo sa bočnim stranama grana. Njih je snijeg uglavnom polomio, bukvalno rečeno poodvaljivao. Najavljen je i novi snijeg pa ćemo štetu procijeniti tek nakon vikenda – istakao je Pavlović.

Ističe da se mora raditi unatoč vremenskim uslovima, ali postoji bojazan da neće postići rezultate koje su planirali.

– Sigurno je da nećemo imati prinose kakve smo planirali, a za očekivati je i da kvalitet bude upitan. Sada će nam sve zavisiti da li će biti mraza nakon razvedravanja – navodi malinar Pavlović.

Pavlovićev porodični biznis, malinjak koji se prostire na oko pola hektara zemljišta, bilježi oštećenje od oko 20 posto.

– Pokušavali smo tokom cijele noći da otresamo snijeg sa žica za koje su maline vezane, ali i pored svega imamo štete. Moja malina je u toj fazi da bi mogla podnijeti i minuse ukoliko ih bude. Ali sigurno je da će brojni malinari imati velike štete, što će utjecati na cvjetanje i na plodove – ističe proizvođač.

Proizvođači su uglavnom obaviješteni na koji način preventivno djelovati, kaže malinar Pavlović, ali da se na vremenske prilike ne može utjecati, jer je to viša sila.

Savjeti stručnjaka

Agronom za zaštitu bilja Emir Ustemović savjetuje voćarima da izvrše zadimljavanje voćnjaka, što baš i nije ekološki prihvatljivo, ali u ovakvim slučajevima pruža dobru zaštitu.

– Također, mogu pristupiti orošavanju voćaka koje su u fazi cvjetanja i tek zametnutih plodova – dodao je Ustemović.

Niske temperature mogle bi naštetiti i usjevima u plastenicima, a najugroženije su sadnice krastavca i paprike. Ustemović poljoprivrednicima preporučuje da prekriju tek posađene biljke agril folijama ili drugim tekstilom koji se koristi u poljoprivredi.

– Osim toga, ko je u mogućnosti može u plastenike postaviti plinske grijalice kada je prognoziran mraz – rekao je Ustemović.

Iz Federalne uprave civilne zaštite istakli su da se zbog sniježnih padavina očekuju i velike štete na usjevima, ali da je još rano govoriti o tačnom obimu štete.

Faktor

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login