Njemački div reže troškove: Otkaz za 2.500 radnika

Kompanija Tisenkrup će otpustiti čak 2.500 kancelarijskih radnika, budući da najveći njemački proizvođač čelika pojačava napore za smanjenje troškova. Administrativni troškovi od 2,4 milijarde evra su “očigledno previsoki” i biće smanjeni za 400 miliona evra do septembra 2020. godine, navodi se u današnjem saopštenju kompanije, prenosi agencija “Blumberg”.

To će, kako se dodaje, rezultirati gubitkom od 2.000 do 2.500 zaposlenih od ukupno 18.000 administrativnog osoblja u naredne tri godine, pri čemu će oko polovine biti otpušteno u Njemačkoj. Akcije kompanije su porasle za 3,1 odsto na 26,965 evra, što je najviši nivo od avgusta 2011, nakon što je “Blumberg” objavio ovu vijest, i bile su za 2,7 posto iznad repernog njemačkog indeksa najlikvidnijih akcija DAKS na ranom popodnevnom trgovanju na berzi u Frankfurtu.

Radna snaga u evropskoj industriji čelika smanjila se za oko 20 odsto, ili za skoro 84.000 radnika, od 2008. do 2015. godine, s obzirom na to da proizvođači nastoje da snize troškove i zatvaraju neprofitabilne pogone nakon pada cijena čelika. Mada je tražnja počela da se oporavlja, “stari kontinent” i dalje proizvodi više čelika nego što mu je potrebno, a Volfgang Eder, glavni izvršni direktor austrijske Vestalpine, predviđa da bi zaposlenost u tom sektoru mogla da opadne za još 20 procenata u narednoj deceniji.

Direktor Tisenkrupa Hajnrih Hajsinger pokušava da transformiše kompaniju sa sjedištem u njemačkom gradu Esenu, u diverzifikovanog industrijskog proizvođača otkako je došao na čelo firme 2011. godine, pri čemu planira povećanje dobiti prije kamate i poreza na najmanje dvije milijarde evra. Iako je kompanija, čiji korijeni sežu do 1811. godine, zaradila više od liftova nego od čelika u proteklih šest godina, Hajsinger je 2016. godine izjavio da će se boriti za ostvarenje ciljanog profita, dodaje “Blumberg”.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login