Njemačke firme sele pogone iz Azije u BiH

Direktor Predsjedništva njemačkog gospodarstva u BiH Gunther Neubert kazao je da poduzeća u našoj zemlji imaju mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim privrednicima

Mnogi predstavnici njemčkih firmi razmišljaju o premještanju svojih sjedišta iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana, istaknuto je u Gradačcu na regionalnim gospodarskim razgovorima pod nazivom “Perspektive za lokalno gospodarstvo”.

Direktor Predsjedništva njemačkog gospodarstva u BiH Gunther Neubert kazao je da poduzeća u našoj zemlji imaju mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim privrednicima. Prije svega to je obrazovan kadar, posebno imajući u vidu tradiciju industrijske proizvodnje u oblasti metaloprerađivačke, drvoprerađivačke industrije i tekstila.

– Iz tog razloga je važno za ovdašnja poduzeća da se dodatno osposobljavaju i budu u korak s međunarodnim tržištem. Zbog toga vidim da se u ovim oblastima u ovoj regiji odvijaju susreti, kazao je Neubert, piše Indikator.ba.

Da su njemački privrednici pokazali zanimanje za tuzlansku regiju govori i podatak da je u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast izvoza u Njemačku za 11,8 posto, a porast uvoza iz Njemačke za 5,7 posto.

Vlada TK čini sve na promociji ovog područja i privlačenju stranih investicija.

– Želimo prezentirati privrednicima iz Njemačke koje su komparativne prednosti Tuzlanskog kantona. To su uz geostrateški položaj i obrazovan kadar, kao i povoljan odnos plaća i doprinosa s ozbirom na skoro donošenje federalnog zakona, čime ćemo dobiti još jednu konkurentsku prednost na tržištu, rekao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TŽ.

O iskustvima ostvarene suradnje govorili su i pojedini bh. privrednici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu.

– Ti kontakti što se naše tvrtke tiče urodili su plodom, izgradnjom nove dvorane, otvaranjem novih radnih mjesta i mislim da je ovo najbolja adresa u BiH za spojiti bh. proizvođače s njemačkim, kazala je Snježana Kopruner iz tvornice GS TMT Travnik.

Bilo je riječi i o ovogodišnjoj konferenciji koja će se 31. maja održati u Beogradu, a koja ima za cilj da se odabrane kompanije iz BiH i zapadnog Balkana sastanu s njemačkim dobavljačima koji su zainteresirani za uspostavljanje poslovnih kontakata.

Depo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login