Niko ne zna koliko je nevladinih udruženja u BiH koje troše milione

Vlasti uopće ne znaju koliko je nevladinih organizacija registrirano u Bosni i Hercegovini. Prema nekih procjenama, taj je broj davno premašio 50.000.

Preko njihovih računa, iako bi trebale biti neprofitne organizacije, godišnje “pređu” milioni maraka za različite “projekte”. Dobar dio tog novca dolazi i iz budžeta s različitih nivoa vlasti, javnih kompanija… One su jedan su od razloga zašto je BiH na “sivoj” listi odjela Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), kao i FATF-a.

Registar koji ne radi

Naše vlasti obećale su do kraja godine sastaviti sveobuhvatni registar nevladinih organizacija koje su registrirane na svim nivoima u BiH, a što je jedan od uvjeta za “skidanje” s te liste.

Iz Ministarstva pravde BiH saopćili su za Faktor da “ne raspolažu zvaničnim podacima o ukupnom broju nevladinih organizacija registriranih pri nadležnim ministarstvima na svim nivoima u BiH”.

Korak k sređivanju stanja napravljen je, istaknuli su, u saradnji s Evropskom komisijom pa je uspostavljen “zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH”.

– Ministarstvo je uspostavilo internetsku stranicu www.zbirniregistri.gov.ba na kojoj se mogu pretraživati podaci svih registarskih tijela u BiH koji su odlučili podatke iz svojih registara učiniti dostupnim ovom pretraživaču.
Pretrage se mogu raditi po različitim osnovama, bilo da se radi o podacima na kojem nivou je određeno udruženje registrirano ili da li ima više udruženja registriranih pod istim imenom na različitim razinama u BiH, pa sve do toga ko su osobe ovlaštene za zastupanje ili gdje je sjedište udruženja koja je predmet nečijeg interesiranja – kazali su u odgovoru za Faktor iz Ministarstva pravosuđa BiH.

I dok iz ovog ministarstva ističu da će “nadležna tijela vlasti imati bolju kontrolu nad djelovanjem rada udruženja, zaklada i drugih neprofitnih organizacija u BiH, posebno kad je riječ o dodjeli i upotrebi proračunskih i donatorskih sredstava za financiranje različitih programa i projekata ovih organizacija, kao i postupanja sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma” činjenica je da ta internetska stranica – uopće ne radi!

Brisanje iz evidencije

Na državnom nivou su trenutno registrirane ukupno 2.324 nevladine organizacije. Među njima je 2.029 udruženja, 159 fondacija, 29 stranih međunarodnih fondacija, 59 stranih međunarodnih udruženja te 48 stranih i međunarodnih neprofitnih organizacija.

Međutim, nevladina organizacija može se registrirati na nivou entiteta i kantona. Prema podacima od prije desetak godina, nevladinih organizacija registriranih na kantonalnom nivou koje su imale sjedište u Mostaru ih je tad bilo oko 900, a u Sarajevu dva puta više.

Zanimljivo, iz Ministarstva pravde BiH su nam kazali da je najčešća osnova brisanja iz Registra NVO-a koji oni vode “dobrovoljan prestanak rada udruženja i fondacija”.

Međutim, istovremeno navode da u uspostavljenom zbirnom registru (čija internetska stranica uopće na funkcionira) “još uvijek nisu posebno iskazani podaci koji se odnose na brisanje iz registra udruženja i fondacija, a postupak je toku”.

Faktor

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login