Nezaposleni iz BiH se zaposlili u inostranstvu

Iako prema preliminarnim rezultatima ankete o radnoj snazi sprovedene u BiH postotak nezaposlenih opada iz godine u godinu, ekonomski analitičari smatraju da je stvarna slika drugačija – bh. stanovništvo se ne zapošljava u domaćim firmama, već “vani”. Naime, statističke institucije u Bosni i Hercegovini polovinom aprila ove godine sprovele su, dvanaesti put, anketu o radnoj snazi na uzorku od 7.925 domaćinstava. Prema podacima iz ankete, stopa nezaposlenosti u BiH iznosi 20,5 odsto, dok je u istom periodu prošle godine bila 25,4 odsto.

“Stopa nezaposlenosti je najviša među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosi 45,8 odsto, odnosno 43,1 odsto za muškarce i 51,4 odsto za žene. Što se tiče stope aktivnosti i zaposlenosti, za muškarce iznose 53,3 odsto i 43,2 odsto, dok za žene iznose 32,4 odsto i 24,9 odsto. Stope su značajno više za muškarce nego za žene”, stoji u izvještaju Agencije za statistiku BiH. Prema riječima Predraga Dudukovića, ekonomskog analitičara, iako podaci govore da je stopa nezaposlenosti smanjena, postoje određene dileme.

“Broj nezaposlenih se nije prelio u zaposlene, odnosno ti nezaposleni se nisu zaposlili kod nas u firmama, već u inostranstvu. Ima čak i slučajeva da su pojedini trajno skinuti sa biroa zbog neredovnog javljanja. Kao što vidimo iz ovih podataka, zapošljavanje žena je i dalje problem. To je najviše zbog oblika posla. Postoji veliki broj fizičkih poslova koje žene ne mogu raditi, kao na primjer građevina, i to najviše doprinosi njihovom slabijem pronalaženju posla”, stav je Dudukovića.

Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 73,4 odsto osoba ima završenu srednju školu, slijede nezaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 14,6 odsto, te osobe sa završenim akademskim obrazovanjem 11,9 odsto. “Broj zaposlenih visokoobrazovanih govori o tome koliko je jaka naša ekonomija i na čemu se ekonomija jedne države zasniva. Veća je potražnja za radnom snagom koja u suštini ne radi na poboljšanju vrijednosti nekog proizvoda kako bi se on što više usavršavao, imao što bolje karakteristike i time stvarao dodatnu vrijednost.

Uglavnom se traži radna snaga koja će raditi fizičke poslove, a vrlo malo se radi na razvoju već gotovih proizvoda kako bi oni bili još bolji i konkurentniji i koji bi mogli stvarati dodatnu vrijednost”, ističe Duduković. Prema anketi o radnoj snazi, postotak radno aktivnog i neaktivnog stanovništva je u Republici Srpskoj isti kao i prethodne godine, dok je stopa zaposlenosti porasla za 1,8 odsto. Prema ovim podacima, radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) čini 1.026.337 osoba, dok je broj neaktivnih 1.380.994 osobe. U okviru radne snage je 815.659 zaposlenih i 210.678 nezaposlenih osoba, dok je u okviru zaposlenih osoba 32.168 neplaćenih pomažućih članova domaćinstva.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login