Nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi u BiH

Vijeće ministara BiH izražava zadovoljstvo jer su pozitivni trendovi oporavka i rasta ekonomije BiH, zabilježeni u 2015. i 2016. godini, nastavljeni i u sedam mjeseci 2017. godine, rečeno je Feni iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

U navedenom periodu, kako se napominje, ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milion KM, što je za 16,9 posto više nego u istom periodu 2016 godine.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 980 miliona KM, što je za 32,9 posto više nego u istom periodu 2016 godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto.

Na tržište zemalja Evropske unije izvezeno je četiri milijarde i 470 miliona KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine pri čemu pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije iznosi 72,1 posto.

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na 2016 godinu.

Nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, a rast obima proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru.

Isto tako, u sedam mjeseci 2017. godine, nastavljen je trend rasta turizma u Bosni i Hercegovini, što je podstaknulo i značajan rast prihoda od turizma.

Istovremeno su napravljeni značajni pomaci u implementaciji aktivnosti na putu EU integracija, sa posebnim fokusom na proces izrade odgovora na Upitnik EK koji se poslije višemjesečnih opstrukcija nalazi u optimalnoj dinamici realizacije, imajući u vidu i progres koji je ostvaren u smislu stvaranja kredibilnih pretpostavki za aktiviranje MAP-a za BiH, posebno poslije odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa lokacijom „Veliki Žep“ na teritoriji entiteta RS-a.

Iskrena posvećenost daljnjem sprovođenju ekonomskih reformi i kontinuitetu procesa evropskih i NATO integracija ostaje i dalje u vrhu prioriteta rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

– Naš najvažniji cilj je da BiH čvrsto i trajno ostane na trasi dinamiziranog pristupa euroatlantskim integracijama, te da kroz stručnu valorizaciju i plansku upotrebu domaćih resursa nastavimo ekonomski rast i razvoj, kontinuirano povećanje broja zaposlenih i unaprijedimo i ojačamo ambijent socijalne stabilnosti i ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine – ističu iz Vijeća ministara BiH.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login