Naplaćuju RTV taksu uz račun za struju

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, a što će biti iskazano na računima za utrošenu električnu energiju za mjesec avgust 2017. godine.

Identičan poslovni Ugovor biće ponuđen i ostalim domaćim elektroprivrednim preduzećima te se očekuje pozitivan odgovor.

Uspostavom ovakvog sistema naplate RTV takse, putem Ugovora o poslovnoj saradnji sa elektroprivrednim preduzećima na teritoriji cijele BiH, javni servisi Bosne i Hercegovine, u skoro vrijeme bili bi spremni odgovoriti tehničko-tehnološkim i programskim zahtijevima svih stanovnika BiH, te bi sistem javnog emitovanja, prvi put otkada postoji, bio postavljen na poslovno zdrave osnove sa samostalnim i nezavisnim izvorom finansiranja, kako je to slučaj u svim uređenim demokratskim zemljama svijeta.

Iz BHRT-a je saopštno da je poslovnom spremnošću da se uključi u ovaj model, JP EP BiH pokazala je izuzetno visok nivo društvene odgovornosti te stvorila presudno važne pretpostavke da u poslovno osnaženim Javnim servisima BiH i domaća preduzeća, među kojima je i EP BiH, dobiju stabilnog i utjecajnog partnera za razvoj svojih budućih poslovnih aktivnosti, piše Klix.ba.

“Javni servisi blagovremeno će informisati građane o detaljima prelaska na naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju, uz napomenu da je do zvaničnog početka primjene ovog modela naplate na snazi obaveza aktuelnog plaćanja RTV takse, zaključno sa mjesecom julom 2017. godine”, saopšteno je.

Klub Hrvata u Domu naroda PSBiH uputio je nedavno u proceduru Prijedlog zakona o Javnom RTV sistemu u BiH, prema kojem bi se bh. javni RTV servis finansirao prihodima od RTV taksi, prihodima od marketinga, satelitske distribucije (SAT) i IPTV distribucije.

Početkom januara ove godine uposlenici BHRT-a održali su protest upozorenja u zgradi RTV doma u Sarajevu kada su članovi sindikata tražili da država konačno usvoji rješenje kojim bi se osiguralo stabilno finansiranje BHRT-a, a radnicima bolji uslovi za rad.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login