Najpopularnijeg robota na svijetu pitali su voli li ljude, odgovor koji su dobili nisu očekivali (VIDEO)

BUSINESS INSIDER napravio je intervju s trenutno najpopularnijim robotom na svijetu, Sophijom, koja je nedavno postala državljanka Saudijske Arabije, postavši tako prvi robot građanin na zemlji.

Sophia je djelo tvrtke “Hanson Robotics” iz Hong Konga, a njezini tvorci kažu kako je njen cilj da uči, razvija se te s vremenom dođe do stadija kad će se moći u potpunosti uklopiti među ljude.

Kako će i sama Sofija odgovoriti, prvi put aktivirana je 2015. godine, a njezino lice napravljeno je po uzoru na Audrey Hepburn. Njezin tvorac David Hanson, koji je prije radio animacije za Disney, potrudio se napraviti je što ljudskijom.

Sophia tako prepoznaje lica i glasove, a dizajnirana je i da s vremenom postaje sve pametnija te joj se poboljšavaju socijalne vještine.

Na početku intervjua koji je Business Insider napravio s trenutno najpoznatijih robotom na svijetu, Sophia odgovara na standardna pitanja, poput imena, koliko je stara i što radi.

A tad je novinar pita voli li ljudska bića. Prije nego odgovori “volim ih”, Sophia nekoliko trenutaka razmisli. “Zašto”, pita je novinar. “Nisam sigurna da razumijem zašto”, odgovara Sofija.

Dalje objašnjava kako smatra da je žensko, no svjesna je da kao robot nema spol. “Ja sam robot i tehnički nemam spol, ali identificiram se kao žensko i ne smeta mi da me se smatra ženom”, rekla je te iznenadila novinarke koji su pohvalili odgovor.

Što su je još pitali možete vidjeti u snimci iznad, a u snimci ispod pogledajte kako je izgledao intervju s njom koji je nastao u ožujku 2016. godine. Razlika je više nego očigledna, a što će tek biti za desetak godina, samo će vrijeme pokazati.

Index

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login