Na voznom parku funkcionera u BiH pozavidjele bi i mnoge bogate zemlje

Građani BiH su među najsiromašnijim stanovnicima Evrope ali na voznom parku funkcioneraBiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i onih na lokalu mogle bi da nam zavide i najbogatije zemlje Evropske unije. Samo u prošloj godini na telefone, reprezentaciju i službene automobile potrošeno je prema pojedinim navodima oko 27 miliona maraka što je za tri miliona više u odnosu na prethodnu, 2015. godinu.

U Kancelariji za reviziju institucija BiH kažu da o revizorskim izvještajima za prošlu godinu ne mogu govoriti jer je proces još u toku. Tvrde da su izvještaji gotovi ali su upućeni institucijama koje po zakonu imaju pravo da upute primjedbe i navode da bi sva procedura trebala biti završena do početka avgusta kada će revizorski izvjštaji biti dostupni javnosti.

“Pozivati se na etičnost i primjerenost bh. političara je smiješno”, smatraju u nevladinom sektoru. U TI tvrde da rukovodioci BH institucija ne samo što ne poštuju preporuke revizora o kontroli korištenja i nabavke službenih vozila,već su odlukom Savjeta ministara da se službena vozila mogu koristiti 24 časa legalizovali zloupotrebu.

,,Sada je omogućeno da se službeni automobili koriste kako kome padne na pamet.To je potpuno bahaćenje”, kaže portparol TI Ivana Korajlić i podsjeća da je javnost nedavno bila šokirana činjenicom da je supruga člana Predsjedništva (Sabija Izetbegović) koristila službeni automobil Predsjedništva BiH.

Kada već pominjemo Predsjedništvo BiH treba istaći da su oni jedina institucija koja je izuzeta iz pravilnika Ministarstva finasija o uslovima nabavke službenih vozila.

Taj pravilnik,između ostalog, je definisao klase automobila i pravo na korištenje prema tim klasama.

Visoka klasa automobila, nabavne cijene do 130 hiljada maraka, na raspolaganju je isključivo predsjedavajućem Savjeta ministara i članovima Predsjedništva BiH, koji su se izuzeli iz pravilnika.

Viša srednja klasa automobila ima cijenu do 100 hiljada maraka i oni su rezervisani samo za ministre, predsjednika Ustavnog i Suda BiH te za glavnog tužioca BiH.

Zamjenicima ministara u Savjetu ministara BiH, direktorima i rukovodicima agencija na raspolaganju su automobili srednje klase čija cijena ne prelazi 50 hiljada maraka.

Automobili niže srednje klase do 40 hiljada predviđeni su za zamjenike rukovodilaca agencija dok vozla koja koštaju do 25 hiljada maraka prema pravilniku mogu koristiti zaposleni u institucijama kojima to odobre rukovodioci.

Prema ovom pravilniku izgleda da je bolje biti ministar,ili zamjenik u Vladi Republike Srpske nego u Savjetu ministara. Poređenja radi ministar obrazovanja Srpske, koji je probio budžet za više od 10 miliona maraka,nabavlja novi automobil vrijedan 115 hiljada maraka, dok ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović ima pravo na automobil do 100 hiljada maraka.

,,Mi se ponašamo domaćinski,u okviru budžeta. Ni jednu stavku nismo probili i naš revizorski izvještaj je uvijek pozitivan.Tako je i sa izvještajem za 20016. godinu. Nismo nabavili ni jedan luksuzni automobil prošle godine a nećemo ni ove”,tvrdi Šarović.

Posebna priča u nabavci službenih automobila su javne nabavke. Javna je tajna da su isporuke novih skupocjenih automobila rezervisani za odabrane auto-salone čiji su vlasnici u bliskom odnosima sa nekim političkim liderima u BiH.

,,Kostatovali smo da po tom pitanju ima propusta prije svega u dijelu definisanja tehničkih specifikacija čime se preferiraju određeni ponuđači”,priznaje zamjenik glavnog revizora BiH Ranko Krsman.

Ako neko prekrši bilo koji zakon, pa i zakon o javnim nabavkama, trebao bi snositi odgovrnost. Međutim, iako revizori bh. institucija često u izvještajima konstatuju kršenje tog zakona niko zbog toga još nije odgovarao.

U Kancelariji za reviziju ističu da oni nemaju nadležnost za sankcionisanje ali da sve revizorske izvještaje, u kojima postoji sumnja da je došlo do kršenja zakona,dostavljaju Tužilaštvu BiH.

Zašto Tužilaštvo ne radi svoj posao, pitanje je na koje godinama mnogi traže odgovor.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login