Možda vas zbog ovoga boli glava?

Ne osjećate se baš dobro? Moguće je da vam fali vitamina i minerala, a to može da se odrazi na vaše zdravlje, raspoloženje, izgled i tjelesnu težinu. Evo kako da znate da li je o tome riječ.

Svakome od nas može da se dogodi da u organizmu ima nedostatak različitih nutrijenata, zato je korisno da znamo koji simptomi upućuju na to.

Cink i vitamina E

Ova dva vitamina su važna za zdravu i blistavu kožu. Vitamin E je jako bitan za hidrataciju kože, moćan je antioksidant i štiti kožu od UV zračenja i zagađenja.

Ako vam je koža suva ili sklona pojavi ekcema, nokti vam se lome ili imate bijele tačkice na njima, rane sporije zarastaju, moguće je da vam u organizmu nedostaje vitamin E. Takođe, ako na suncu lako izgorite ili imate takozvane staračke fleke, možda vam treba više ovog vitamina.

Da biste unjeli više ovog vitamina, konzumirajte maslinovo ulje i orahe.

Magnezijum

Nedostatak magnezijuma može da se pokaže na mnogo načina jer ima ključnu ulogu u više od 300 procesa u tijelu. Između ostalog, magnezijum održava balans ženskih hormona, pa neodstatak može da dovede do hormonskih promjena, kao i do pojava bubuljica na tijelu.

Znaci da imate manjak magnezijuma u organizmu su česti grčevi, glavobolje i osejćaj da vam oko “igra”.

Vitamin C

I ovaj vitamin je važan za mnoge procese u tijelu, uključujući i podsticanje kolagena koji je važan za zdravu kožu.

S obzirom na to da se količina kolagena smanjuje s godinama, vitam C bi trebalo da bude svakodnevno dio vaše ishrane. Možete ga unjeti tako što ćete jesti lisnato zeleno povrće, pomorandže…

Najčešći znak nedostatka vitamina C je krvarenje desni, nizak imunitet, suva kosa i koža.

Hrom

Ovaj mikro mineral je odgovoran za regulisanje nivoa šećera u krvi, i stoga je veoma važan. Ako vam nivo nivoa šećera u krvi često “šeta”, imate iznenandnu želju za slatkišima, veoma je moguće da vam baš ovaj mineral nedostaje.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login