Mogućnosti organske proizvodnje u BiH velike

Seminar “Organska proizvodnja budućnost poljoprivrede” organiziran je danas za poljoprivrednike u Srebrenici, a istaknuto je da organska proizvodnja ima značajnu perspektivu na području ove općine.

Profesorica dr. Jadranka Pejičić iz Savjetodavnog poljoprivrednog centra “Gaj” Mostar kazala je da su zbog kvalitetnog zemljišta, vazduha i vode mogućnosti organske proizvodnje velika u BiH.

-Uslovi za organsku proizvodnju povrća su malo teži s obzirom na nutricionu vrijednost povrća koja je osnova kod kupca. Danas svi mi želimo da jedemo kvalitetno povrće, bez ostatka pesticida i đubriva, a posebno mineralnih koja se danas dosta koriste, jer ljudi hoće da dobiju visok doprinos dok je kvalitet upitan – kazala je Pejičić.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge “Agro Food” Konjević-Polje rekao je da oni ne proizvode organsku hranu dok ne dobiju certifikat.

– Mi se bavimo proizvodnjom presadnica povrća i proizvodimo 200 hiljada sadnica na godišnjem nivou. Snabdijevamo regiju Birač, najviše markete – kazao je Omerović.

Poljoprivrednik iz Srebrenice Velibor Rankić mišljenja je da to područje nije zagađeno što je veoma bitno za organsku proizvodnju.

-Ipak, oni koji se bave organskom proizvodnjom su nezaštićeni od države i općine. Trebalo bi kroz razne pravilnike o potsticajima organsku proizvodnju unaprijediti – zaključio je Rankić.

Seminar je organizovala fondacija “Bauern Helfen Bauren” i samo je jedan u nizu koji će biti upriličen u narednom periodu.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login