Mogućnost od srčanog udara na plaži: Na šta paziti i kako se čuvati?

Vrućine, a posebno temperaturni skokovi mogu biti izrazito opasni za srčane bolesnike, piše 24sata.ht. Dok jedni znaju da od njih boluju, postoje i oni koji ne znaju da su pod rizikom pa njihovi nesretni slučajevi postaju šok cijeloj zajednici.

Evo kako vrućina utječe na tijelo u šest faza:

1. Toplotna iscrpljenost:

Ovo je prva faza utjecaja vrućine na organizam, naročito nakon dužeg vremena izlaganja direktnom suncu. Karakteriziraju je bolovi u mišićima, grčevi u želucu, rukama i nogama, osjećaj slabosti i znojenje. Kako biste spriječili da se iscrpljenost razvije u gore stanje, prekinite tjelesnu aktivnost, otiđite u rashlađen prostor i pijte tečnost.

2. Toplinski udar:

Ovo je druga faza iscrpljenosti vrućinom, a može biti opasna i po život. Ona nastaje uslijed kombinacije faktora: pada pritiska, dehidracije, promjene na krvnim žilama i u radu srca. Simptomi su bljedilo i znojenje, ubrzani otkucaji srca, slabost, podrhtavanje mišića, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje i nesvijest. Hitno treba premjestiti bolesnika u hladan prostor, skinuti mu odjeću, natopiti kožu vodom, poleći ga, osloboditi dišne puteve i nazvati doktora.

3. Pad šećera:

Oboljeli od šećerne bolesti imaju veći rizik od utjecaja sunca na razinu šećera u krvi. Uzrok tome je njihova smanjena mogućnost znojenja, koja utječe i na druge procese u tijelu. Samim time se kod njih brže javlja dehidracija i velike oscilacije u razinama šećera. Simptomi poput drhtavice, bljedila i osjećaja slabosti znak su upozorenja, osobito ako su rezultat neredovitih obroka. Hitno izmjerite razinu šećera u krvi, pojedite nešto i maknite se sa vrućine.

4. Dehidracija:

Voda čini više od 70 posto ljudskog tijela, a već kod malih gubitaka javljaju se problemi. U ljetnim mjesecima je pojačana zbog znojenja. Blaga dehidracija se definira kao gubitak od jedan do dva posto ukupne tekućine, kod umjerene je taj gubitak pet posto, a kod teške čak 10 posto. Simptomi su glavobolja, suha koža i usne, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca i mučnina. Jedina prevencija je uzimanje velikih doza tekućina, a najvažnije vode – u ljetnim mjesecima oko 2,5 l na dan, pa čak i više uslijed fizičkih aktivnosti.

5. Pad krvnog pritiska:

S povećanjem vlažnosti zraka i porastom temperatura dolazi do naglog proširenja krvnih žila. Bilo da je riječ o zdravim ljudima ili bolesnicima, pad krvnog pritiska svojstven je svima, a naročito opasan za ljude sa slabim srcem te oboljele od hipertenzije koji već uzimaju lijekove za snižavanje pritiska. Simptomi su zamagljen vid, teška vrtoglavica, preskakanje srca, stalan osjećaj žeđi, nesvjestica te kratak dah. Prevencija su redovito obroci s većom količinom soli, sklanjanje s jakog sunca te uzimanja dovoljno tekućine.

6. Sunčanica:

Također jedan od oblika toplinskog udara, nastaje kao rezultat direktnom izlaganju suncu glave i zatiljka, a ne samoj vrućini. Simptomi su joj povišena tjelesna temperatura, crvena koža lica, ubrzani rad srca te kratak i ubrzani dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim proširenje zjenica i gubitak svijesti. Prva pomoć su hladni oblozi, puno tekućine i potpuni mrak, a ako dođe do nesvijesti treba pričekati hitnu pomoć i oboljelog postaviti da leži na boku.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login