Mještani Kozica kod Oštre Luke zaboravljeni od svih: Selom više ni autobus ne prolazi

Mještani sela Kozica, koje se nalazi u administrativnom sastavu opštine Oštra Luka, suočavaju se s velikim brojem komunalnih problema, među kojima je najveći loša povezanost sa ostatkom svijeta i neadekvatna zdravstvena zaštita.

Ovo selo je u prošlosti bilo dio općine Sanski Most, a u poslijeratnom periodu pripojeno je novoformiranoj opštini Oštra Luka, na teritoriji Republike Srpske. Putna infrastruktura je takva da Kozičani do Oštre Luke putuju 32 kilometra, a dobar dio puta prolazi kroz Federaciju BiH. Putevi su makadamski, loše se održavaju i samo je dva kilometra putnog pravca kroz središte sela asfaltirano prije desetak godina.

Još gora situacija je sa komunikacijama koje selo povezuju s teritorijom Banjaluke, jer se radi o planinskim putevima kojima je moguće saobraćati jedino terenskim vozilima. Zbog loših saobraćajnica selo je ostalo bez autobuskih linija, jer autoprevoznici, kako kažu, ne žele da upropaštavaju vozila po džombastim makadamskim putevima. “Mnogo puta smo se obraćali opštinskim vlastima, pa i republičkim, ali je odgovor uvijek bio da za puteve nema dovoljno sredstava. Osjećamo se zaboravljenim, jer nas nikada niko od zvaničnika iz Republike Srpske nije obišao da se uvjeri kako živimo”, kaže Željko Đaković, član Savjeta ove mjesne zajednice.

Prema njegovim riječima, mjesnu školu u selu pohađa tridesetak učenika, a u jesenjem i zimskom periodu često se dešava da nastavnici, koji putuju iz Banjaluke i Prijedora, usljed neprohodnosti jednostavno ne dođu da održe nastavu. Još jedan od velikih problema u selu je stara i oronula seoska ambulanta, u koju liječnik dolazi jednom sedmično.

“Do sada je bilo mnogo situacija da se neko razboli, a Dom zdravlja u Oštroj Luci udaljen je preko trideset kilometara, dok je do najbliže bolnice šezdeset kilometara”, kaže mještanin Nikola Oljača. U selu nema niti jednog proizvodnog pogona, a većina stanovnika bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, mahom stočarstvom, a u posljednje vrijeme i malinarstvom. Mještani Kozice osjećaju se zaboravljenim i kažu kako zbog loših uslova života sve veći broj stanovnika napušta ove prostore. Ističu kako ovom pitoresknom selu, smještenom podno šumovitih padina planine Mulež, prijeti nestanak ukoliko se u budućnosti nešto ne promijeni nabolje.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login