Mizerne plate trgovaca u RS

Materijalni položaj zaposlenih u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti u Republici Srpskoj izuzetno je težak, upozoreno je iz sindikata koji zastupa ove kategorije radnika.

Prosječne plate radnika u ovim djelatnostima u Republici Srpskoj kreću se između 500 KM i 600 KM, što je za oko 300 KM manje od prosječne plate u Republici Srpskoj, odnosno, za čak 1.200 KM manje od vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu.

Jedan od razloga zbog kojeg su zaposleni u ovim oblastima slabo plaćeni je i veliki broj radnika koji čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, što uslovljava veliku konkurenciju i ponudu radne snage na tržištu rada, konstatovali su nedavno delegati Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti.

Najavljeno je da će se ovaj sindikat u narednom periodu posebno angažovati na borbi protiv rada ‘na crno’ i sive ekonomije, te nastaviti socijalni dijalog sa poslodavcima s ciljem povećanja plata kroz potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i kroz izmjene zakona o radu Republike Srpske.

Statistički podaci pokazuju da, od ukupnog broja poslovnih subjekata u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji Republike Srpske, gotovo 40 odsto posluje u sektoru trgovine, gdje je angažovana četvrtina od ukupnog broja zaposlenih.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login