Mektić: Obavještajnom “aferom” prikrivaju pokušaj otimačine “Ljubije”

Cilj navodne obavještajne afere s prisluškivanjem hrvatskih zvaničnika jeste ovladavanje ključnim privrednim resursima BiH, a krajnji cilj je otimačina Rudnika željezne rude „Ljubija“.

To u intervjuu za “EuroBlic” tvrdi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. On, između ostalog, ističe da su posljednje izjave brojnih hrvatskih zvaničnika o tome da BiH, navodno, predstavlja oazu radikalnih islamista u Evropi namjerno plasirane kako bi se odvukla pažnja s pokušaja ovladavanja strateškim resursima  BiH.

– Sve mi je jasnije da su te izjave davane kako bi se neke stvari odradile na nelojalan i nekorektan način – kaže Mektić.

Možete li konačno razjasniti da li je OBA prisluškivala hrvatske zvaničnike ili ne?

Legitimno i legalno pravo BiH i svih njenih institucija jeste da štite interese BiH i njenih građana. To podrazumeva zaštitu ustavnog i pravnog poretka, ali i zaštitu strateških ekonomskih interesa. U ovom slučaju se pojavila sprega određenih centara izvan BiH, ali i u samoj zemlji da na nelojalan način ovladaju strateškim ekonomskim interesima BiH. Na konferenciji za novinare rekao sam da je naša obaveza da to sprečavamo i predupredimo i da ćemo u tom smislu preduzimati sve ono što nam Ustav i zakoni dozvoljavaju. Nisam rekao ono što je Srna zlonamerno i tendenciozno prenela, a to je da su prisluškivani hrvatski zvaničnici od strane OBA. Postoji snimak cele izjave, koji možete da proverite.

Šta ste onda stvarno rekli?

Rekao sam to da ako treba koristiti i posebne mere koje nam dozvoljavaju Ustav i zakoni koristićemo i te mehanizme, pa makar to bilo i prisluškivanje. Sigurno je da nećemo dozvoliti određenim interesnim grupama da na nejolalan i nezakonit način ovladaju našim resursima.

O kojim resursima pričate i na koji način se njima, kako kažete, pokušalo ovladati?

Došli smo do saznanja da postoji sprega između određenih tajkunskih struktura. Da bi se taj plan prikrio, pokrenuta je priča o navodnoj obaveštajnoj aferi s Hrvatskom kao način da se se pažnja s ključnih stvari odvuče na probleme između BiH i te zemlje. Sada, kad malo bolje analiziram celu tu situaciju, vidim da su izjave pojedinih hrvatskih zvaničnika o radikalizmu i navodnim desetinama hiljada ekstremista u BiH bile plasirane u cilju da se pažnja usmeri na nešto drugo.

Šta je to drugo?

Obaveštajne afere ne bi ni bilo da smo im pustili da svoje planove odrade do kraja, a to je ovladavanje našim ključnim resursima. Prvo u Hercegovini, kao što su Rudnik boksita u Posušju, zatim luka „Ploče“ i mostarski „Aluminij“, a onda dalje do Fabrike koksa u Lukavcu. Krajni cilj u čitavom tom lancu bilo je to da se opet pokuša doći do Rudnika železne rude u Ljubiji. Ponovo su se u priču uplele osobe koje su se ranije pojavljivale u pokušajima privatizacije „Ljubije“. Pošto im to prvi put nije prošlo u Narodnoj skupštini RS, zamišljen je plan da se ponovo aktiviraju na ovaj način. Tada bi došlo i do stavljanja omče oko vrata železari u Zenici i tu bi se priča završila. Mi smo to prepoznali i došli do određenih informacija. Uopšte me ne zanima ako je to za nekog obaveštajna afera.

Kad ste pomenuli „Ljubiju“, da li to znači da je u taj plan bio umešan i Evgenij Zotov?

Ponovo se u tu priču na mala vrata uvodio Zotov. Uvodio se tako da se prvo pojavi u „Koksari“ u Lukavcu. Ne mogu sve da vam kažem i da otkrivam detalje istrage. Međutim, ništa od toga ne bi se moglo odvijati bez prethodnih političkih dogovora i saglasnosti. Cilj nam nije bio da svesno idemo na bilo kojeg političara, nego da se preseče taj nelojalni pokušaj. Ako se u toj priči dođe do nekog političara iz RS i FBiH, šta ja tu mogu?! Po svim pretpostavkama, kontaktima i sastancima, verovatno je da postoji određena politička saglasnost za taj plan izvana i u samoj BiH. Naše je da prikupimo informacije i dokaze i da ih dostavimo nadležnim pravosudnim institucijama ako se utvrde elementi krivičnog dela.

Da li postoji paralelizam u upravljanju OBA, na šta je nedavno upozorio visoki funkcioner SNSD Nikola Špirić?

Špirić ima poseban razlog da bude nezadovoljan jer je ranije pokušao da napravi neku obaveštajnu aferu, pa je na osnovu falsifikovanih zapisnika pokušao da otvori neke operativne stvari u OBA. Čak je u jednom slučaju zahtevao da se sa nekih dokumenata skine oznaka “tajno”, iako su ti dokumenti u određenim postupcima bili na proveri kod suda. On je želeo da stvori mehanizme kako bi ovladao operativnim delom OBA, ali su to sami poslanici u parlamentu BiH prepoznali, sprečili i smenili Špirića iz komisije zadužene za nadzor nad radom OBA. On, izgleda, preko toga ne može da pređe pa sad svašta priča i izmišlja razne afere.

Prethodnih dana vlasti u RS prozivale su opoziciju za pripremanje „makedonskog scenarija“. Vi ste, s druge strane, nedavno izjavili da nemate ništa protiv takvog scenarija.

Kao ministar bezbednosti nemam saznanja da se sprema bilo kakva vrsta nasilja ni nasilnog rušenja vlasti u RS. Međutim, kao pripadnik opozicione stranke podržavam sve demokratske i civilizovane načine borbe protiv sadašnje vlasti u RS. Ta vlast vodi Srpsku u sunovrat. Republika Srpska je zahvaljujući toj vlasti ekonomski uništena. Zato sam nedavno rekao da sam za svaki scenario koji će pomoći građanima Srpske da žive bolje. Kad vlasti u Srpskoj pričaju o makedonskom scenariju, oni i ne znaju šta se tamo zapravo dogodilo. S druge strane, verovatno su čuli za to da je preko 70 osoba iz političkog i javnog života u Makedoniji lišeno slobode, da je mnogima određen pritvor i druge mere zabrane, te da ih sada procesuiraju zbog nekoliko milijardi opljačkanog novca. Pojedinici koji su uradili strašne stvari makedonskom narodu sada će morati za to da odgovaraju. To je makedonski scenario kojeg se panično plaše vlasti u RS.

Nema uvođenja viza

Da li su tačne informacije da BiH, navodno, preti ponovno uvođenje viza od strane EU zbog problema s porastom broja radikalnih islamista?

Činimo sve što možemo da organizovano i planski radimo na sprečavanju radikalizma i terorizma u BiH i tu imamo dobre rezultate. Nema opasnosti od uvođenja viza. Razgovarao sam s predstavnicima najuticajnijih evropskih zemalja na temu preventive i izrade reformisane strategije za borbu protiv terorizma. Radimo dobar posao. Priča o uvođenju viza je spekulacija koju plasiraju zlonamerni ljudi i mediji.

U cenu pasoša se mnogi “ugrađivali”

Osećate li odgovornost zbog toga što građani BiH i dalje imaju probleme s dobijanjem pasoša?

Stalo mi je da se u Savetu ministara BiH sprovedu sve aktivnosti kako bi distribucija pasoša bila normalna. Treba raskrinkati kriminalne aktivnosti iz prvog ugovora za izradu biometrijskih pasoša. Građani su plaćali previsoku cenu, u koju su se ugrađivali razni privatni interesi. Inače, nemam nikakvu odgovornost za propast tendera za nabavku pasoša. To je posao i nadležnost IDDEEA, koja izdaje pasoše, kao i Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Euro Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login