Majka umrle djevojčice tuži giganta: Facebook ne dozvoljava da se otkrije uzrok smrti

Nastojeći da otkrije zašto joj je kćerka umrla tako mlada, jedna majka iz Berlina tuži Facebook tražeći da pristupi na profil djevojčice, jer je ova kompanija već dva puta odbila da joj dozvoli da vidi kćerkine poruke, prenose Večernje novosti.

Nakon smrti petnaestogodišnje djevojčiće pod misterioznim okolnostima, njena majka je tražila da dobije pristup njenom Facebook nalogu, kako bi mogla da otkrije šta se desilo. Američka kompanija je to odbila, te je majka odlučila da pokrene tužbu.

Berlinski sud je donio presudu u njenu korist, ali je poslije žalbe Facebooka, promijenio odluku. Majka se odlučila da ponovo tuži.

Sadašnje suđenje je rezultat prihvatanja žalbe tog giganta, na presudu da Facebook mora dozvoliti majci pristup profilu, jer je njena ćerka bila maloljetna u vrijeme smrti.

Sudija je izjavio da analogna i digitalna imovina jednog maloljetnika moraju da budu tretirane na isti način, kako bi se izbjegla situacija u kojoj se “pisma i dnevnici nasljeđuju nezavisno od njihovog sadržaja, ali ne i privatne poruke sa Facebookua”.
or
On je dodao da omogućavanje roditeljima da pristupe profilu preminulog djeteta ne predstavlja kršenje ličnih prava maloljetnika, kao i da se roditelji podstiču da nadziru svoju maloljetnu decu.

Međutim, Facebook se žalio na odluku, tvrdeći da će korisnici koji su imali interakciju sa preminulim smatrati da je njihovo pravo na privatnost narušeno ako neko, osim korisnika kojem su namijenjene, pročita njihove poruke.

Facebook trenutno nudi tri opcije za rješavanje slučajeva smrti korisnika: potpuno brisanje računa, ako je smrt korisnika potvrđena od najmanje tri odrasle osobe, “sjećanje”, koja mijenja informacije profila i omogućava korisnicima da ostavljaju “in memoriam” poruke, ali trajno blokira da se bilo ko uloguje na profil pokojnika i “legacy contact”, slično kao izvršilac testamenta, ali maloljetnici ne mogu da izaberu ovu opciju.

Nijedna od opcija koje je iznijela kompanija ne dozvoljava majci da dobije pristup informacijama koje se nalaze na nalogu njene pokojne maloljetne kćerke. Međutim, saglasnost Facebooka sa zahtjevima NSA, CIA i FBI za pristup privatnim podacima u slučajevima kriminalnog ponašanja i terorizma ukazuju na dvostruke standarde u vezi sa zahtjevom majke.

Njemački zakon o privatnosti ide na ruku medijskog giganta, tako da će sud vjerovatno presuditi u njegovu korist.

Faktor

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login