Lucia Kimani otvoreno o atletici, životu u BiH, nedostatku podrške vrhunskim atletičarima: “Trčanje je moj život””

Zbog loših uslova za sportiste, bh. rekorderka Lucia Kimani razmišljala je da se prekvalifikuje i ode u Njemačku da radi kao njegovateljica, ali ljubav prema trčanju bila je jača….

Lucia Kimani Mwahiki-Marčetić je bosanskohercegovačka atletičarka porijeklom iz Kenije, koja je u našu zemlju došla zbog ljubavi.

U BiH živi od 2005. godine, otkada niže sportske uspjehe na takmičenjima u našoj zemlji, ali i šire. Lucia je bila najbolja sportistkinja Republike Srpske 2006, a Skupština Atletskog saveza BiH (AS BiH) proglasila ju je najboljom atletičarkom u BiH 2015. godine.

Podsjetimo da je ona oborila državni rekord BiH u polumaratonu dva puta 2006. godine i državni rekord u maratonu iz 1989. godine. Iste godine postala je prvakinja BiH u krosu, zatim na 1.500 i 3.000 metara, pobjednica ekipnog prvenstva BiH na 3.000 m sa AK Borcem, zatim pobjednica splitskog maratona i riječkog polumaratona, a ove godine pobijedila je na polumaratonu u Dubrovniku sa vremenom 1:25:01.

U aprilu 2007. godine, na poznatom međunarodnom bečkom maratonu, osvojila je četvrto mjesto, s vremenom 2:38:21, što je tada bio novi rekord Bosne i Hercegovine. Ovim rezultatom ispunila je normu za nastupe na Svjetskom prvenstvu u Osaki, u avgustu 2007. godine, i na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine maraton je istrčala u vremenu 2:35:47, zauzevši 42. mjesto, ali i oborivši rekord Bosne i Hercegovine. Nastupala je na OI 2012. godine, a zbog suspenzije trenutno ne može da nastupa na takmičenjima. Sve pripreme koje radi usmjerila je na Olimpijske igre 2020. godine.

Sa svojim suprugom, Sinišom Marčetić, živi u Prijedoru, a skoro svaki dan je u Banjaluci, gdje vodi Školu trčanja za rekreativce koju organizuje Trkački rekreativni klub (TRK) i radi u timu BL polumaratona.

Nova generacija Škole trčanja krenula je u nedjelju, a Lucia se raduje radu sa rekreativcima. Ovim putem poziva i sve zainteresovane da im se pridruže na treninzima u parku Mladen Stojanović.

Lucia Kimani je članica AK “Borac”, ali je trenutno suspendovana, jer je odlučila da nastupi na Banjalučkom polumaratonu.

“To mi je, iskreno da vam kažem, bio način da zaradim novac koji mi je potreban za život. U tom trenutku sam trebala da nastupim na državnom ekipnom takmičenju, ali nisam mogla da trčim na obe trke. Zbog ove odluke suspendovana sam i ne mogu dalje da nastupam. Dobila sam poziv da nastupam na Kupu Evrope, ali ne mogu da prihvatim poziv zbog suspenzije za koju ne znam koliko će trajati”, rekla je Kimani za BUKU.

DEHIDRIRANJE NAKON TRKE U BANJALUCI

Na polumaratonu ove godine u Banjaluci dehidrirala je nakon prolaska kroz cilj,. U Banjaluci je zauzela četvrto mjesto. Svima preporučuje da se dobro hidriraju prije trčanja da ne bi došli u situaciju u kojoj je ona bila.

“Taj dan je bi veoma vruć, a zbog gužve na stanicama za osvježenje nisam stajala na svakoj stanici, što je bila pogreška. Važno je piti vodu dan prije trke, ali i tokom same trke”, ističe Kimani.

Lucia Kimani je jedina bh. reprezentativka u maratonu. Pored nje, u toj disciplini mogla je jedino još da trči Danijela Kuna, koja je prije nekoliko dana pala na dopinškom testu, a tu je vijest objavila Austrijska antidopinška agencija (NADA).

Kaže da je trenutno u sportu teška situacija, jer država ne izdavaja dovoljno sredstava za profesionalne sportiste. Lucia nam je rekla da je čak razmišljala da se prekvalifikuje da postane njegovateljica, pa da ode u Njemačku da radi, ali je ipak na nagovor organizatora Banjalučkog polumaratona odlučila da ostane i postane dio tima BL polumaratona i trener rekreativcima.

U okviru rada na polumaratonu u Banjaluci, predviđeno je da Lucia komunicira sa elitnim takmičarima iz regiona i svijeta, kao i da ide na prezentacije BL polumaratona na maratonskim EXPO sajmovima u regionu i svijetu.

ŽIVOT U BIH

Lucia Kimani je rođena je 21. juna 1981 u Kajiadu, Republika Kenija. Osnovnu i srednju školu je završila u Nairobiju, glavnom gradu Kenije, a 2003. godine diplomirala na Koledžu za kozmetiku i dizajn. Početkom 2004. godine počela se baviti trčanjem i na maratonu u Austriji upoznala svog budućeg supruga.

Kimani kaže da je u BiH došla 2005. godine nakon udaje za Sinišu Marčetića, koji je rodom iz Prijedora. Upoznali su se u Salcburgu, gdje je Marčetić studirao, ali i bavio se atletikom. Od 2006. godine državljanka je BiH i od tad nastupa ispred AK “Borac”.

Lucia nam kaže da je život u BiH lijep, da se ne razlikuje mnogo od života u Africi, osim kad su u pitanju vrijeme i hrana.

“Još uvijek se nisam navikla na ovako velike vrućine. Ljeti ovdje bude prevruće, temperature su preko 40 stepeni, dok sam ja odrasla u zemlji gdje je najviša temperatura 30 stepeni. Mentalitet ljudi je sličan ljudima iz Afrike, samo je u Arfici sve malo usporenije i bez ovolikog stresa”, ističe Kimani.
Lucia ima kćerku, a uz dobru organizaciju i uz veliku pomoć porodice, uspijeva da svakodnevno trenira.

Na kraju našeg razgovora, Lucia Kimani kaže da obožava trčanje, da je trčanje njen život i da ima sreću što može dio svog iskustva prenijeti na ljude koji tek počinju da trče.

“Svako se uz malo truda može pripremiti da istrči polumaraton”, kaže ona, dodajući da je važno to postaviti kao cilj, te se fizički i psihički pripremiti za taj napor, koji jeste težak, ali nije nedostižan.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login