Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

Cilj manifestacije “Kreativni avgust” je povećanje učešće i angažovanost djece i mladih u društvenom životu kroz organizovanje različitih radionica usmjerenih na promociju pozitivnih vrijednosti i kreativnog izražaja.

Udruženje građana Zdravo da ste i ove godine realizuje tradicionalnu  manifestaciju “Kreativni avgust” koja će biti održana u periodu od 7. do 27. avgusta svaki dan osim nedjelje na obali iza Sportske dvorane „Obilićevo“ (Mejdan) u terminima od 18 do 20 časova .

Cilj manifestacije je povećanje učešće i angažovanost djece i mladih u društvenom životu kroz organizovanje različitih radionica usmjerenih na promociju pozitivnih vrijednosti i kreativnog izražaja. Manifestacija je namijenjena djeci i mladima sa idejom da svoje slobodno vrijeme tokom raspusta provedu na kreativan i zanimljiv način stičući nove vještine i razvijajući lične talente.

6 - Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

Organizatori kažu da će u u periodu od 7. do 14. avgusta djeca i mladi imati priliku da se upoznaju sa radom udruženja i neformalnih grupa koje djeluju na području grada Banjaluka. Planirane aktivnosti za navedeni periodu su: kapuera (SU Kapuera BL),  joga za djecu, ritmička gimnastika (Alegro), škola dajakaštva (Dajak klub BL), školica rolanja, moderni balet, strip crtanje, škola gitare, pisanje bloga,  doktor za bubamare (Samsik), prva pomoć (Crveni krst BL),  Plavi telefon (UG „Nova Generacija“), psihološke radionice (Obrazovna inicijativa).

Od 15. do 27. avgusta program će biti nastavljen realizacijom sljedećih sadržaja: slikarstvo za djecu i mlade, moderni ples, lutkarstvo, fotografija, strip crtanje, škola gitare, lutkarstvo, brejk dens (break dance), udaraljke, igraonica za djecu, sport, kaligrafija, Hemofarm savjetnik, predstava „Ja sam najvažniji“.

 

Snježana Blagojević, koordinatorka aktivnosti, kaže da kada su, prije 13. godina započinjali realizaciju ideje o ovom cjelomjesečnoj aktivnosti za mlade u Banjaluci nije bilo ništa slično.

“U vrijeme kada smo započinjali ovaj cjelomjesečni događaj nije bilo sličnih aktivnosti  u kojima bi djeca i mladi mogli učestvovati i ljeto iskoristiti za razvoj novih vještina i kreativnosti. Tada ali i danas, mnogo je djece i mladih koji  nemaju niti prilike niti mogućnosti da ljeto provedu na moru ili u nekom drugom gradu gdje bi vjerovatno pronašli neki interesantan sadržaj za sebe. Svjesni činjenice da postoji potreba za organizacijom ovakve vrste dogadjaja, prije 13 godina upustili smo se u realizaciju ideje u djelo. Od tada pa do danas nastojimo da ispunimo očekivanja naših učesnika među kojima možete pronaći i one koji nam se pridruže svake godine i zajedno sa nama rastu i otkrivaju svoje kreativne potencijale”, rekla je za BUKU Snježana Blagojević.

8 - Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

Osvrćući se na ranije godine rada Snježana kaže da je svaki dosadašnji “Kreativni avgust” donio je neku novu priču,  ali i ideju za naredni.

“Najpozitivniji primjeri su svakako nekadašnji učesnici radionica koji su danas preuzeli ulogu voditelja i realizatora programa Kreativnog avgusta. Cijeli koncept manifestacije zasnovan je na ideji mladi za mlade, odnosno vršnjačkog učenja. Sve radionice pripremaju i realizuju mladi ljudi uz podršku volontera koji takođe pripadaju ovoj populaciji. Upravo metodologija vršnjačkog podučavanja, te ista interesovanja doprinose da se svake godine broj učesnika ovog događaj povećava. Tako svake godine programom i radionicama bude obuhvaćeno od 230 do 300 učesnika različitih starosnih grupa, a od toga 40% su mladi”, ističe Snježana.

24 - Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

INTERNACIONALNI KARAKTER

Snježana dodaje da  posljednjih nekoliko godina Kreativni avgust ima i internacionalni karakter, jer vrlo često učesnici, ali i voditelji i volonteri dolaze iz drugih zemalje. Ove godine učesnici Kreativnog avgustau Banjaluci će imati priliku da se druže  sa mladima iz Turske, Belgije, Njemačke, Azerbejdžana i Kine koji će, uz koordinaciju studentske organizacije AIESEC Banja Luka, volonterski podržati ovogodišnji Kreativni avgust.

Snježana kaže da ovom manifestacijom nastoje da promovišu pozitivne primjere i da na taj način utiču na mlade da mijenjaju svoje navike, odnosno da shvate da uvijek postoji prilika za otkrivanje nečeg novog i da tu priliku treba iskoristiti.

20 - Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

“Takođe, ovakvi sadržaji mogu da ih podstaknu da prepoznaju svoje lične potencijale i da nastave da rade na svom razvoju i usavršavanju, da u drugima prepoznaju svoje ideje i da se trude da ih zajednički realizuju. Kreativni avgust nije samo prilika da se slobodno vrijeme iskoristi na kreativan način, već  mogućnost za kvalitetno druženje i sticanje zdravih navika”, objašnjava naša sagovornica.

Snježana kaže da i ona sama, kao i drugi članovi organizacije u kojoj radi, često razmišljaju o tome kako motivisati mlade da se pokrenu i uključe i aktiviraju.

21 - Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

“Ono što bismo mogli izdvojiti kao naše iskustvo jeste da su upravo vršnjaci ti koji utiču na druge mlade da budu aktivniji, ali svakako i lokalna zajednica koja treba da osigura da se ovakve stvari dešavaju I u manjim, ruralnim, sredinama u kojima za djecu i mlade tokom ljeta ne postoje nikakvi sadržaji”, ističe Snježana Blagojević.

BESPLATAN SADRŽAJ

Sve radionice u okviu Kreativnog avgusta su besplatne, a iz Udruženja Zdravo da ste pobrinuli su se i za radni materijal.

22 - Kreativni avgust za mlade iz Banjaluke: Prilika da mladi prepoznaju svoj potencijal i njeguju kreativnost

Kreativni avgust i ove godine podržali su kompanija Hemofarm i Grad Banja Luka.

U slučaju kiše, radionice će se održavati u prostorijama omladinskog centra Zdravo da ste (baraka pored Gradskog mosta). Svakodnevni program možete pratiti na FB stranici.

 

BUKA

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login