Koncert 20. Generacije maturanata Srednje Muzičke škole

Jedanaest maturanata Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ večeras je održalo tradicionalni koncert kojim se opraštaju od ove obrazovne ustanove. Protekle četiri godine školovanja ostaće im u lijepoj uspomeni, ali neće svi učenici svoju budućnost vezati za muziku.

– Muzika može da nas rastuži i razveseli. Ona je dio mog života, međutim, ne mislim se njome baviti u budućnosti – iskrena je Ivana Dešić, muzički saradnik – teoretičar.

Marija Ćurčija sa Odsjeka solo pjevanja, na koncertu maturanata predstavila se pjesmom iz 20. vijeka, „El vito“, F. Obradors.

– Planiram dalje školovanje na Muzičkoj akademiji, takođe na Odsjeku solo pjevanja – rekla je Marija.

Goran Vuleta, razredni starješina 20. generacije maturanata Srednje muzičke škole „Savo Balaban“, rekao je da su se na koncertu predstavili učenici sa nekoliko odsjeka: klavir, solo pjevanje, klarinet i teoretski odsjek.

– Na repertoaru su bile klasične, ali i neke nestandardne tačke, tako da je koncert bio originalan i zanimljiv. Određen broj maturanata nastavlja s muzičkim studijama, dok će se neki pronaći u drugim profesijama. U svakom slučaju, Muzička škola je dobra osnova za bilo koje društveno zanimanje i naši učenici, uglavnom, dobro prolaze na fakultetima – rekao je Vuleta.

Muzička škola „Savo Balaban“ ima 350 učenika, od kojih 300 osnovaca i 50 srednjoškolaca. Direktor Gojko Rađenović podsjetio je da su u toku godišnji ispiti i da se bliži završetak školske 2016/17. godine.

– Od 19. juna počinju upisi u novu školsku godinu. Preko pedeset učenika je završilo pripremni razred. Nadam se da ćemo sve upisati u prvi osnovne, ali neće svi moći učiti instrument koji žele. Sredinom juna su prijemni ispiti za upis u srednju školu. Primamo jedno odjeljenje od 16 učenika. U području rada Kultura i umjetnost, ove godine primamo 10 muzičkih izvođača, instrumentalista, te šest učenika na Odsjek muzički saradnici-teoretičari – rekao je Rađenović.

Koncert 20. generacije maturanata Muzičke škole „Savo Balaban“ dio je manifestacije „Kulturno ljeto 2017“ koja je danas zvanično počela.

K.V.

Pogrebno Iris
%d bloggers like this: