Ko bi mogao jeftinije plaćati gorivo ako akcize budu povećane

Informacija o uvođenju “plavog dizela” za poljoprivrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine bila je jedna od važnijih informacija na današnjoj sjednici Federalne vlade, koja razmišlja o uvođenju ove pogodnosti.

Tačnije, Vlada FBiH danas je razmatrala moguće posljedice povećanja akciza na nivou cijele države, te je zatražila od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da im bude dostavljena informacijama o mogućnostima uvođenja “plavog dizela” za poljoprivredne proizvođače u FBiH.

Ovakav zaključaj je već ranije pominjala Narodna skupština Republike Srpske, te se čini kako će na nivou cijele države, zahvaljujući entitetskim vladama, ako gorivo poskupi poljoprivrednici biti u povoljnijem položaju.

Kao veoma važne tačke dnevnog reda, na današnjoj sjednici Vlada je istaknula i Nacrt zakona o koncesijama, te Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji su podržani danas u ovoj vladi.

Nacrt zakona o koncesijama je još više približen usvajanju, budući da je upućen u parlamentarnu proceduru.

Cilj Zakona je jačanje privrednog razvoja Federacije BiH, stvaranje efikasnog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provođenja i razvoja koncesijskih projekata, unapređenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija, kao i njihove efikasnosti i dugoročne održivosti.

Za koncesije će u budućnosti biti odgovorna Vlada FBiH, te će se prema ovom zakonu pod koncesijsko upravljanje moći dati privredne djelatnosti i usluge, kao i izvođenje radova u područjima autocesta, brzih cesta i magistralnih cesta, te vodnih luka, željezničkih pruga, energetskih objekata i terminala za uskladištenje tekućina i plinova, vodotoka i hidroakumulacija.

Također, utvrđen je i Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, budući da se obrtnici smatraju veoma važnim segmentom privrede u Federaciji BiH. Prema novom zakonu još bi se više trebala ubrzati procedura registracije obrtnika i osoba koje obavljaju srodnu djelatnost, te bi se takav proces trebao završavati već nakon sedam dana.

RadioS.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login