Klizišta sa lijeve i desne strane kuće dovode u pitanje bezbjednost domaćinstva (VIDEO)

Kuća na dva klizišta – tako bi se od juče moglo opisati domaćinstvo porodice Miočinović iz Bukove Kose nadomak Prijedora. Klizišta sa lijeve i desne strane kuće dovode u pitanje bezbjednost ove porodice.

Stabla voćnjaka u toku noći, pomjerila su se za tri metra. Sve to nagovjestile su uznemirene pčele čije su košnice na klizištu i pas koji je u toku noći neprekidno lajao. Nezaposleni bračni par strahuje dočekati noć u kući koju su kupili prije 17 godina. Do sada, kažu, ni pomisli o klizištu nije bilo.

– Do ove godine ništa se nije dešavalo sad je počelo, nigdje ne radimo, sad je počelo da se odvaljuje zemlja i sad ne znam šta ćemo. – Kaže Nada Miočinović

– Cijelu noć skoro nisam ni spavao, ja jutros ustao u 3 sata sa bateriom nije bilo ništa, kada sam ustao drugi put negdje oko pola 7 onda sam tek vidio. – Kaže Pero Miočinović

Nekoliko metara iznada nalazi se magistralni put Prijedor-Kozarska Dubica. Pero Miočinović kaže – klizište je prouzrokovala voda koja se nema gdje sliti jer su odvodni kanali neupotrebljivi, zatrpani i nedovršeni.

Inžinjer geologije Stanko Marković tvrdi da su propusti učinjeni prilikom izgradnje puta kada je bilo neophodno obezbjediti odvode do potoka koji nije mnogo udaljen.

– Kanal koji je sa desne strane u pravcu Kozarske Dubice je pun vode, jednim dijelom voda otiče kroz dva propusta a jednim dijelom voda se zadržava tu i po izvještaju korisnika ta voda tokom čitave godine ostaje tu. Ona lagano natapa kompletne prostore. – Kaže inžinjer geologije Stanko Marković.

Područje na kojem se nalazi selo Bukova Kosa poznato je po glinovitom zemljištu koje u svom sastavu ima visok udio uglja. Svemu doprinosi zadržavanje površinskih voda zbog čega se stvaraju klizišta.

K.V.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila