Jesu li vinjete rješenje za nove kilometre autoputa?

Izgradnja novih kilometara autoputa u BiH, pogotovo u Federaciji BiH, kreće se usporenom dinamikom. Set zakona o akcizama koji je najavljivan kao rješenje ovog problema, nije dobio dovoljnu podršku u državnom parlamentu, te je nastavak izgradnje autocesta u BiH doveden u pitanje.

BiH će u trenutnim okolnostima u državi veoma teško isfinansirati izgradnju autoputa. Međutim, drugačiji modeli ubiranja naknade od vozača od dosadašnjeg, državi bi mogao donijeti veća finansijska sredstva.

Brojne evropske zemlje, koje imaju mnogo više kilometara autoputa od BiH, odlučile su se za vinjete (naljepnice koje vozač mora istaknuti na vjetrobransko staklo) zbog brojnih prednosti, kao što su veći prihodi, manje gužve, a smanjili bi se i troškovi, jer bi se smanjio broj ljudi koji rade na naplatnim kućicama.

Najskuplju vinjetu u Evropi trenutno ima Slovenija. Za sedam dana boravka u Sloveniji za putničko vozilo je potrebno izdvojiti čak 15 eura. U Rumuniji primjerice ista vinjeta košta 3 eura.

U manjem bh. entitetu RS svojevremeno je razmatrana mogućnost naplate putarine na autoputevima sistemom vinjeta.

“Ali to je za postojeću mrežu autoputeva ocijenjeno kao neprikladno, jer se naknada plaća nevezano za razdaljinu koju korisnik prelazi”, rekla je za Fokus.ba Nikolina Trninić, iz Službe za informisanje Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Dodala je da je cijena putarine u Republici Srpskoj definisana Uredbom o visini putarine, a prilikom njenog donošenja vodilo se računa o cijenama putarine u zemljama u okruženju.

“Tako da je propisana cijena putarine u Republici Srpskoj niža od cijena putarina propisanih u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj, te nešto viša od cijena putarine propisanih na autoputevima u Srbiji”, kazala je Trninić.

Važećim Pravilnikom o naplati putarine definisano je da se naplata putarine može organizovati kao zatvoreni ili otvoreni sistem naplate sa ručnom naplatom, odnosno zatvoreni ili otvoreni sistem naplate sa kombinacijom elektronske i ručne naplate.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

1 Comment

  1. Zorance Zorancevic

    15. May 2017. at 16:56

    Vinjete niti jednoj zemlji nijesu donijele vece prihode vec su svuda morale biti dotirane iz akciza i budzeta,one jesu bolje resenje za korisnike koji svakodnevno koriste autoceste ali upravo iz toga razloga jer bi obuhvat cesta pod naplatom bio veci i na nacin da bi i netko ko izidje na obilaznicu ili deo ceste morao imati vinjetu ,a u biti cilj bi bio da svi registrirani auti imaju placenu godisnju vinjetu.Upravo na tome se temelji proracun zarade od vinjeta a veliko je pitanje kako u zemlji koja ima malo autocesta svima naplatiit vinjetu.Druga stvar takodje je da i u sistemu vinjeta mora biti puno uposlenika na kontroli ,prodaji itd plus policija mora ozbiljnije sankcionisati takve prekrsaje.

You must be logged in to post a comment Login