Jedemo li zaraženo brazilsko meso preliveno askorbinskom kiselinom?

Vodeći brazilski proizvođači mesa i mesnih prerađevina miješali su meso kojem je istekao rok trajanja, često zaraženo salmonelom, sa “svježijim” mesom i drugim jeftinijim proizvodima, prelijevali ga askorbinskom kiselinom i potom ga izvozili u Evropu.

Velikim količinama otopljenog sintetičkog vitamina C prikrivali su izgled pokvarenog mesa i prerađene hrane, otkriveno je u dvogodišnjoj operaciji “Carne Fraca” koju je brazilska savezna policija provela u sedam tamošnjih saveznih država u kojima se proizvodi najviše govedine.

To je ovih dana diglo na noge sve sanitarne službe EU-a. Istraga brazilske policije je otkrila ozbiljne prijevare i korupciju u tom sektoru, zbog čega se potencijalno opasni proizvodi plasiraju u lanac snadbijevanja hranom. Istražioci su otkrili da je inspektorima plaćano da okrenu glavu tokom kontrole mesa i mesnih prerađevina.

Koliko je ovakve zaražene govedine eventualno uvezeno u Bosnu i Hercegovinu nije poznato. Prema službenim podacima koje je prikupila Vanjskotrgovinska komora BiH, ove godine u BiH je iz Brazila uvezeno oko 27 tona mesa i drugih klaničkih proizvoda za jelo, a ukupno u posljednje tri godine oko 100 tona.

Koliko je takvog mesa izvezeno u druge države Evrope pa poslije toga kao neprerađeno ili prerađeno uvezeno iz tih zemalja u BiH teško je kazati. Ono što se zna je da mnogo veće količine brazilskog mesa uvoze susjedne zemlje, koje se tamo prerađuju i potom se dalje plasiraju na tržište BiH.

Agencija za sigurnost hrane BiH u nadležnim laboratorijama svake godine ispita na hiljade uzoraka hrane koja je već na tržištu BiH. Najčešće se otkrije prisutnost mikrobioloških organizama, odnosno bakterija i virusa pri čemu je vodeća upravo salmonela.

Uvoz proizvoda životinjskog porijekla u BiH dozvoljen je samo iz zemalja ili dijela zemalja za koje je odobren izvoz u zemlje EU-a ili ako je obavljena kontrola od strane Ureda za veterinarstvo BiH. Pri uvozu hrane u BiH uvoznik hrane mora graničnom inspektoru podnijeti zahtjev za pregled pošiljke hrane koju uvozi radi utvrđivnanja zdravstvene ispravnosti.

– Pri uvozu hrane pošiljke mora pratiti propisani certifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Za službene kontrole subjekata u poslovanju s hranom životinjskog porijekla pri uvozu nadležno je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH – Ured za veterinarstvo. Granična veterinarska inspekcija je u sastavu tog ureda i zadužena je za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane životinjskog porijekla pri uvozu – kazao nam je direktor Agencije Džemil Hajrić.

Iz Ureda za veterinarstvo nam nisu mogli odmah kazati je li u uzorcima mesa iz Brazila uzetim proteklih nekoliko godina prilikom uvoza pronađena salmonela ili neki drugi mikroorganizam.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login